Ако сте пропуснали да се запознаете с първата част от ръководството, можете да го направите тук.

 

Нека продължим темата с още настройки на DJI Air 2S.

 

Режим FPV

Известно е, че Air 2S е чудесно оборудване за заснемане на висококачествени, гладки 5К кадри. Понякога, обаче, може да искате да направите нещо различно и да се позабавлявате.

С режима FPV на Air 2S можете на практика да заключите гимбала, така че да няма стабилизирана компенсация за движението на Air 2S, като камерата остане фиксирана. В каквато и посока да се завърти или наклони Air 2S, ще го видите ясно в кадрите си, като драстично завъртане.

 

За активиране на режима FPV:

● Влезте в главното меню

● Влезте в менюто Control

● Променете режима от Follow Mode (стандартния, плавен, стабилизиран режим) на FPV Mode (режим FPV).

 

Съвети, свързани със снимки и видео

Регулиране на екранната експозиция

Промяната на експозицията на Air 2S може лесно да се извърши на екрана, без да се налага да преминавате през долния десен ъгъл на лентата с менюта, за да променяте настройките ръчно, като например затвора и ISO в режим Pro (еквивалент на ръчния режим на фотоапарата), или дори да оставяте експозицията на Auto.

Има моменти, когато е необходимо да поемете юздите за момент, докато сте в автоматичен режим, и да настроите експозицията на Air 2S така, както искате, а не както дронът смята, че трябва да бъде.

За щастие на тези, които не искат да бъдат в режим Pro, можете наистина лесно да регулирате експозицията на екрана с плъзгане на пръст.

За да промените експозицията, докато сте в режим Auto (Автоматичен):

● Докоснете екрана и ще видите жълтото поле за експозиция (което прилича на тънко очертано жълто поле с икона на слънце от дясната страна).

● Натиснете с пръст върху екрана и го плъзнете нагоре и надолу, за да изсветлите или затъмните екрана. Това е всичко!

Забележка: Екранната настройка на експозицията работи само когато режимът на снимане е в режим Auto (Автоматично), а не в режим Pro (Професионално).

 

Хистограма, Зебра линии, Grid линии и фокус пийкинг

Точно както при стандартните фотоапарати (DSLR или безогледални), приложението DJI Fly включва набор от инструменти, които помагат за композиране на чудесни снимки и заснемане на по-добри видеоклипове.

Ще разгледаме малко по-подробно какви са тези конкретни инструменти и ще покажем как да получите достъп до тях. Всъщност, всички те се намират на една и съща страница с опции, така че е удобно да стигнете до всички тях и да ги активирате.

 

Хистограма

Хистограмата дава визуална представа за експозицията на камерата на Вашия дрон. Тя Ви позволява веднага да видите дали изображението или видеоклипът е твърде светъл или твърде тъмен, в реално време.

Лявата страна представя сенките и черното, дясната страна - светлите и белите тонове, а центърът - средните тонове.

 

Предупреждение за преекспониране (известно още като линиите Зебра) и Фокус пийкинг

Подобно на хистограмата, предупреждението за преекспониране е инструмент, използван за подпомагане на правилното експониране на снимката. Когато тази опция е включена, всяка преекспонирана област (твърде ярка) ще се покаже с поредица от линии зебра.

Тези линии се виждат само на полетния екран, като не се показват на крайното изображение или видеоклип.

 

 

Подобно на това може да се включи и функцията за засичане на фокуса, която дава червен акцент около областите в изображението или видеоклипа, които са на фокус.

Интензивността на пийкинга или нивото на пийкинг може да бъде настроено на Ниско, Нормално или Високо.

 

Съвети за опциите на дистанционното управление

Поведение на бутона FN

Поглеждайки към лицевата страна на стандартното дистанционно управление на Air 2S ще видите бутона FN. На този бутон са зададени поведения или опции в зависимост от броя на натисканията му.

Можете да натиснете бутона веднъж, за да извършите дадена задача или да го натиснете два пъти, за да извършите друга задача, което Ви позволява да извършвате две действия с един бутон.

Настройките, които могат да се задават на групите бутони, са следните:

 

ЕДИНИЧЕН КРАН

● Разширени опции за камерата

● AE Lock/Unlock (автоматична експозиция)

● Хиперлапс круиз контрол

● Увеличаване на EV (стойност на експозицията)

● Намаляване на EV (стойност на експозицията)

● DOUBLE-TAP

 

Повторно центриране на гимбала

● Спомагателен светодиод (дава възможност за превключване на спомагателния светодиод)

● Превключване на картата/живия изглед

● Режим на следване на гимбала/PFV

● Разширени настройки на камерата

● Заключване/отключване на AE

● Хиперлапс круиз контрол

● Увеличаване на EV

● Намаляване на EV

 

За да получите достъп и да промените тези действия:

● Отидете в главното меню

● Отидете в раздела Контрол.

● Ще видите раздела Персонализиране на бутони.

Там можете да отидете в отделните падащи списъци за Tap (Докосване) и Double Tap (Двойно докосване), за да промените поведението на бутона FN към изброените по-горе опции.

 

Зареждане на устройства

Доста популярна опция, включена в Air 2S, е възможността дистанционното да зарежда устройство, към което е свързано.

Някои оператори харесват това, тъй като не им се налага да се притесняват дали телефонът/таблетът им е достатъчно зареден, за да изкарат текущата сесия.

От друга страна, някои не желаят електронното им устройство да се зарежда чрез дистанционното, което изчерпва така необходимия заряд в самото дистанционно. Каквито и да са предпочитанията Ви, можете да разрешите на дистанционното да зарежда устройството Ви или да изключите тази опция, като отидете в раздела Контрол и след това надолу до опцията Зареждане на телефона.

 

Още малко съвети

Следват съвети, които нямат конкретна категория, но могат да бъдат полезни за много хора, които ползват Air 2S.

 

Подробна информация за батерията

Air 2S разполага с подробна информация за батерията, която подчертава колко минути ви остават до края:

● RTH RTH (return to Home)

● Принудително кацане

● 100% изтощена батерия

За да разгледате тази информация, просто натиснете иконата "Процент на батерията" в горната дясна част на екрана за преглед, за да видите информацията.

Тази информация може да се види, когато Air 2S е във въздуха.

 

Тук сме представили само една малка част от многобройните трикове и настройки, които могат да подобрят работата Ви с Air 2S. Когато излязат още актуализации на фърмуера, ще бъде чудесно да видим дали ще бъдат добавени още опции и функционалност към вече богатия на функции потребителски и професионален дрон.