DJI се обедини с непалската компания за дрон услуги Airlift, компанията за видео продукция 8KRAW и непалския сертифициран планински водач Mingma Gyalje Sherpa, за да управлява първите в света успешни изпитания с дронове за доставка на връх Еверест (връх Qomolangma). Завършен през април, този исторически крайъгълен камък в авиацията подчертава впечатляващите възможности на DJI FlyCart 30, който може да носи 15 кг полезен товар дори при екстремна надморска височина и условия на връх Еверест. По време на тестовете три кислородни бутилки и 1,5 кг други консумативи бяха пренесени от базовия лагер на Еверест до лагер 1 (5300-6000 м надморска височина). На връщане бяха пренесени наобратно отпадъци.

 

 

„От края на април нашият екип се захвана с новаторско начинание, за да направи усилията за почистване на Еверест по-безопасни и по-ефективни“, каза Кристина Джанг, старши директор по корпоративна стратегия в DJI. „Развълнувани сме да споделим, че нашият DJI FlyCart 30 се справи със задачата. Способността за безопасно транспортиране на оборудване, консумативи и отпадъци с дрон има потенциала да революционизира логистиката на алпинизма на Еверест, да улесни усилията за почистване на боклука и да подобри безопасността за всички участници ."

 

Историческо постижение в авиацията

За първи път дрон успешно извърши двупосочно транспортиране на оборудване и отпадъци между базовия лагер на Еверест и лагер 1. Тези лагери са разделени от ледопада Кхумбу, един от най-опасните етапи от изкачването. Въпреки че теоретично хеликоптерите могат да извършат същото пътуване, те рядко се използват поради значителните опасности и разходи.

Преди да предприемат полета, инженерите на DJI взеха под внимание екстремните екологични предизвикателства на Еверест, включително температури, вариращи между -15° до 5°C, скорост на вятъра до 15 m/s и голяма надморска височина над 6000 m н.м.р.. След това бяха проведени строги тестове на DJI FlyCart 30, включително тестове за зависване без товар, устойчивост на вятър, ниска температура и капацитет на тегло с прогресивно по-тежки полезни товари.

 

 

Предоставяне на по-безопасни планински операции

Обикновено отговорността за транспортирането на провизии и разчистването на отпадъците на Еверест пада върху раменете на местните шерпи, които може да се наложи да пресекат ледопада повече от 30 пъти на сезон, за да транспортират провизии като бутилки с кислород, газови туби, палатки, храна и въжета.

„Трябва да прекарваме 6-8 часа всеки ден, ходейки през този ледопад“, каза Mingma Gyalje Sherpa, планински водач на Imagine Nepal. "Миналата година загубих трима шерпи. Ако нямаме късмет, ако времето не е подходящо, ние губим живота си там."

Опасното изкачване през ледопада Кхумбу обикновено се случва през нощта, когато температурите са най-ниски и ледът е най-стабилен. Немодифициран дрон може да носи 15 кг между лагерите за 12 минути за двупосочно пътуване, денем или нощем. Дроновете за доставка на DJI имат за цел да облекчат тежестта върху шерпите, които многократно рискуват живота си, навигирайки през коварния ледопад Кхумбу.

 

Почистване на отпадъците на връх Еверест

Смята се, че всеки алпинист оставя 8 кг отпадъци след себе си на Еверест и въпреки усилията за почистване, тонове остават по склоновете му. Ако дрон технологията може да облекчи това бреме върху почистващите екипи, DJI има готовност да помогне. DJI FlyCart 30 може ефективно да транспортира отпадъци надолу по планината, намалявайки обема на пътуванията, които шерпите трябва да направят през ледопада Khumbu.

 

 

Промяна на играта - Бъдещето на доставката с дронове

Сезонът за изкачване на Еверест е ограничен до април и май, а по-нататъшните дейности и тестовете с дронове са ограничени през останалата част от годината поради лошо време. Въпреки това, поради последните успешни опити, правителството на Непал сключи договор с местна компания за дронове, за да установи операции за доставка на дронове на южния склон на Еверест, започвайки от 22 май.

Ползването на дронове за доставка в региони с голяма надморска височина не само обещава да подобри безопасността и ефективността в тези предизвикателни среди, но също така подчертава значението на опазването на околната среда и устойчивите практики в рамките на алпинистката индустрия.

Пуснат в световен мащаб през януари 2024 г., DJI FlyCart 30 предоставя практични транспортни решения, съобразени с уникалните нужди и предизвикателства на местните потребители. Той е разгърнат, за да помогне за засаждане на фиданки в среди на стръмни хълмове и за издърпване на линии в Япония, за трансформиране на слънчева фотоволтаична инсталация в Мексико, за подпомагане на спасителните усилия при планински пожар в Норвегия и за подобряване на научноизследователските операции в Антарктика.