Според експерти вероятността да се доближим до свят, в който доставки се извършват до голяма степен с дронове, е все по-голяма.

Развитието на индустрията и глобалното разпространение на веригата на доставки налага и търсенето на все по-иновативни методи за разрешаването на проблемите с транспорта на стоки. В стремежа да се развие все по-глобално, бизнесът се стреми да достигне всяка възможна точка за доставяне на стока. Все повече логистични експерти препоръчват използването на дронове за транспортиране до недостъпни или трудно достъпни райони.

Проучване за 2018 г. установява, че доставките с електрически дронове се извършват по-ефикасно от тези, осъществени с камиони, микробуси или леки автомобили. Експертите признаха, че се предвижда влиянието върху околната среда от доставките с дронове да се увеличава, но въпреки това те все пак са по-екологичният метод за доставяне на стоки.

Първата компания, която получи разрешение за доставки с дронове е Wing – дъщерна компания на Google

Още през 2019 г. компанията Wing, която е дъщерна компания на Alphabet (Google), получи лиценз да извършва доставки с дронове в САЩ. Компанията стартира своите пробни доставки в Кристиансбург, малък град във Виргжиния с около 22 000 жители.

Първата пратка е била поръчана през мобилното приложение на Wing и е съдържала капки за кашлица, таблетки витамин C, бутилирана вода и платове. Поръчката е била направена от възрастен мъж като подарък за съпругата му. Пратката е доставена с камион до FedEx, но последният курс до прага на клиента е реализиран с дрон. Жителите на Кристиансбург вече поръчват продукти, произвеждани от местни компании и ги получават чрез дрон. Wing предоставят възможността на различни търговци и аптекари да изпращат продуктите си на клиенти в рамките на минути.

Дроновете като стратегия при транспортирането на стоки за Amazon

Електрическите дронове са и част от плана на Amazon да достигне до целта си всички техни пратки да са с нулеви въглеродни емисии. Те възнамеряват да постигнат това на 50% до 2030 г. Още през 2013г. Amazon започнаха да изпробват доставките с дронове, като крайната им цел е пратката да достигне до прага на клиента им.

Федералната авиационна администрация (FAA) съобщи, че проектът на Amazon да използва дронове, за да доставя пратки е одобрен. Новата услуга е озаглавена с името Prime Air и позволява на Amazon да осъществява безопасни и ефективни доставки до клиенти.

Благодарение на това, Amazon ще успява да реализира доставки на пратки за по-малко от 30 минути. Компанията потвърди, че ще обслужват райони с ниска гъстота на населението и пратките могат да достигат 5 килограма.

Бившият изпълнителен директор на Boeing Дейвид Карбон пое основната роля в програмата на Amazon за безпилотни самолети. Той обяви, че стратегията за сертифициране на компанията за доставчик с дронове е много важна стъпка. Добави, че възнамеряват да вложат усилия в усъвършенстването и интегрирането на дроновете за доставка и ще си сътрудничат с FAA и други регулаторни органи.

Развитието на този тип транспорт предвижда и складовете да ускорят работата си

Мениджърите на складове са наясно с това колко време отнема на един продукт да премине по веригата, за да го получи клиента. Колкото по-дълго време е необходимо за обработка на входяща пратка, толкова повече време отнема продуктите да бъдат вписани в инвентара и по-малко артикули са достъпни за закупуване.

Тези изисквания към складовете ще се увеличат само след като доставката на дронове стане стандартния метод за доставка и с преминаването на сроковете от същия ден към същия час. Собствениците на складове ще трябва да оптимизират своите операции чрез строги процеси, автоматизирани инструменти и по-сложни системи за управление.

Дроновете ще увеличат ефективността в складовете

Освен към доставката, дроновете ще окажат влияние и на начина, по който складовете организират своите ключови операции. Те могат да бъдат използвани за извършване на обиколка на складовете за проверка за безопасността. Могат да извършват поддръжка и ремонт на сложни машини в производството.

Благодарение на всичко това ще се ускорят процесите в складовете, които са трудоемки и отнемат време, като събирането и опаковането на пратки. Леките дронове могат да се използват като алтернатива на мотокарите и да заместят работниците на конвейерните ленти. Вместо това, работниците в склада могат да бъдат преквалифицирани и да станат оператори на дронове.

До какво още ще доведе използването на дронове при доставки на стоки?

Със сигурност навлизането на дроновете в откритите градски пространства ще отвори един сериозен разговор за поверителността и човешките права. За това до къде може да стигне тяхното развитие и навлизането им в личното пространство на хората.

Ако дрон лети над къщата Ви, докато транспортира пратка за Вашия съсед, дали това нарушава правата Ви? Какво ще каже законът за дроновете, които правят снимки на хора и сгради на земята? Ще бъдат зададени много въпроси, на които компаниите и регулаторите ще трябва да дадат отговор.

Доставките чрез дронове ще трансформират цялата верига на доставките и това как търговците реализират изпълнението на поръчки, как складовете менажират операциите си и т.н.. Вече има водещи компании като Wing и Аmazon, които доставят продукти до клиентите си. Въпреки че все още сме далеч от широко разпространение на компания за извършване на доставки с дронове, броят на отказите, издадени от Федералната авиационна администрация на Америка, предполага, че се работи усилено, за да реализират тази идея.

Ако искате да станете част от това бъдеще и да реализирате своите идеи чрез употребата на дронове, разгледайте страницата ни и моделите, които предлагаме.