Вижте какви са предимствата на дроновете в строителната индустрия и кои модели на DJI Ви препоръчваме.

Допреди няколко години, може би дроновете са Ви се стрували просто интересен вид играчки, но днес е факт, че те са неразделна част от основни процеси в редица индустрии. Строителството е една от най-големите индустрии, които все повече разчитат на технологията на дроновете. Способността на малките безпилотни летателни машини да предоставят актуални кадри с важна и точна информация ги прави изключително приложими в строителните процеси.

В тази статия ще маркираме най-важните предимства на дроновете в строителната индустрия, а също така ще обърнем внимание на DJI дроновете, които са подходящи за приложение в строителството. Благодарение на иновативните си технологии, тези устройства предоставят забележителни висококачествени изображения, чрез които може да се прави адекватно проучване и точно картографиране. Освен това, ще разберете колко полезни са дроновете в наблюдението и сигурността.

Предимства на използването на дронове в строителството

Чрез дроновете вече може много по-лесно да се наблюдават и проследяват строителните процеси в един обект. Това е много изгоден начин за събиране на актуални и полезни данни в реално време, като така работата се извършва по-ефективно.

Предварително планиране

Приложението на дроновете започва още преди самото строителство. Чрез малките машини могат да се събират визуални данни, за да се направи подробен и адекватен план, по който да се стартират строителните процеси. Дори огромни обекти с големи и трудни за обхождане площи могат да бъдат заснемани и анализирани. Не е необходимо ръководителят на проекта да събира данни за обекта собственоръчно, когато дроновете могат да направят това много по-бързо и точно.

За да се изгради един проект е необходимо да се анализира мястото на строеж и да се вземе предвид дали е безопасно да се започне да се копае там. Благодарение на дроновете, които предоставят данни и за състоянието на почвата, това е напълно възможно, без да се налага да се правят проби и след това да се отчитат грешки. Също така, чрез събираните данни е възможно да се изгради визуален модел на завършения проект и да се прецени дали той ще отговаря на желаните резултати.

Подобряване на безопасността

Работата на строителната площадка крие много рискове за работниците. За щастие, чрез дроновете голяма част от опасните задачи на строителните работници могат да бъдат извършени по напълно безопасен начин. Те могат да събират необходимите данни от разстояние и да осигурят информацията, за получаването на която в противен случай често трябва работниците да поемат рисковани задачи.

Освен за безопасността на работниците, дроновете помагат и за осигуряването на сигурността на цивилните, като предават информация дали някой не преминава опасния строителен район. В същото време, те могат да се следят всички променящи се условия и да се предприемат мерки, ако се налага.

Подобряване на ефективността

Използването на дронове може по няколко различни начина да спомогне за ефективната работа на строителните обекти. От една страна, чрез данните, които се събират, може да се прави по-точно планиране и така да се спести време и ресурси, а от друга, се спестява значително от наемането на работна ръка за извършването на процесите по проверка и проучване.

Мониторинг на продуктивността

Чрез използването на дронове може да се следи изпълнението на работните процеси и спазването на задълженията на екипа. Освен наблюдение на работещите, ръководителите могат да извършват и наблюдение над техниката. Така ще се гарантира изправността на машините. Кадрите, които се събират, могат да бъдат съхранявани и ползвани винаги, когато има нужда.

Картографиране

Процесите, свързани с картографирането, обикновено са много продължителни и скъпи. Чрез използването на безпилотна летателна машина, това не само може да бъде извършвано много по-бързо и точно, но и да се спестят ресурси. Дронът може да бъде програмиран да събере необходимите изображения само за няколко минути, а също може и да се установи директна връзка със софтуера на компютъра, който ползвате и да анализирате данни в реално време.

DJI дронове, които препоръчваме за приложение в строителната индустрия

MATRICE 300 RTK

Това е най-новото попълнение в серията индустриални дронове на DJI. В него са съчетани множество първокласни характеристики, които го правят особено подходящ за подпомагане на процесите в строителството. Това е надежден и здрав дрон, който е подходящ за изпълнение на много задачи в тази индустрия.

Matrice 300 RTK предлага стабилен полет и работи с OcuSync Enterprise система, която осигурява обхват до 15 км и поддържа триканално 1080p видеопредаване.

Максималната скорост на спускане на дрона е 7м/с, а максималната височина, на която може да бъде издиган е 7000м. Може да разчитате на 55 мин. полетно време и стабилност на полета при вятър до 15м/с.

На устройството може да монтирате до 3 различни аксесоара едновременно, с които да подобрите събирането на данни, като максималното им тегло да е до 2.7кг.

Matrice 300 RTK разполага с изкуствен интелект, чрез който може да автоматизирате рутинните проверки, да проследявате обектите, които Ви интересуват и в следващи мисии те да бъдат разпознавани от дрона.

За безопасността на машината е подсигурена 6-посочна система със сензори с максимален обхват до 40 м. Чрез приложението DJI Pilot, сензорите могат да се персонализират според нуждите на пилота.

Вижте повече за Matrice 300 RTK на страницата ни тук.

Phantom 4 RTK

Phantom 4 RTK е цялостно решение за дронове с вградена камера и стабилизатор. Този дрон е идеален за картографиране на ниска височина с кристално чиста точност. Той е особено удобен за геодезистите, предлагайки редица схеми за контрол и иновативни технологии.

Phantom 4 RTK разполага със система TimeSync, която непрекъснато подравнява контролера на полета с камерата и RTK модула. Камерата има 1-инчов сензор, който снима 20-мегапикселови снимки. Механичният затвор е идеален за картографиране, както и за редовно заснемане на данни, което позволява на дрона да се движи, докато прави качествени снимки.

Phantom 4 RTK предоставя данни с точност до сантиметър, същевременно изисквайки по-малко точки за наземно управление. Безопасността на устройството е гарантирана и чрез GNSS модул, инсталиран за да поддържа полетната стабилност в региони със слаб сигнал, като гъсто населени градове.

Повече информация за Phantom 4 RTK ще намерите тук.

Какво е бъдещето на дроновете в строителната индустрия?

Много е вероятно за в бъдеще да има недостиг на строителни работници и необходимост от намиране на начини за справяне с това. Дроновете бързо могат да заменят голяма част от нужната работна ръка за строителните компании, като предоставят безопасни и рентабилни начини за картографиране на сгради, подпомагане на инспекциите и проследяване на напредъка на различните проекти. 

Строителните компании могат да възложат най-опасните и основни задачи на дроновете, като насочат служителите към други задачи. По този начин не само ще предотвратят евентуални инциденти, но и ще спестят от наемане на допълнителни строителни работници.

Добавянето на дронове към Вашата работна сила е отличен начин да останете конкурентоспособни и компанията Ви да продължи да се развива. Разгледайте страницата на Copter.bg, където ще намерите най-иновативните решения за всички индустрии, в които дроновете могат да бъдат полезни.