Забележително е с какви темпове се развива слънчевата енергетика. Очакванията са тя да нарасне с 20% в световен мащаб до края на 2026 г.

 

Собствениците на соларни и фотоволтаични системи трябва редовно да инспектират и поддържат състоянието им. Така може да се установят навреме различни проблеми, да се предотвратят скъпите ремонти по веригата и съпътстващите ги големи загуби.

 

Преди време тези инспекции са се извършвали основно с ръчни камери и технологии за проследяване. Днес, обаче, можете да се възползвате от удобството и ефективността, които дроновете предлагат за инспекционните Ви цели.

 

Предимства на инспекциите на фотоволтаични системи с дронове

 

Висококачествени изображения

Дроновете работят с висококачествени термокамери, които могат да заснемат изображения със забележителен детайл и точност от ±2°C.

 

Спестяване на време

Инспекциите с дронове изискват по-малко човешки ресурс и без съмнение се случват в пъти по-бързо, като така пестят ценно време.

 

По-малък риск

Използването на дронове е свързано с много по-малък риск, отколкото ако инспекцията се извършва от хора или друга техника, особено ако фотоволтаичната инсталация се намира върху пресечен терен.

 

По-надеждни инспекции

При традиционните инспекции се допускат повече пропуски. Дроновете могат да открият много често срещани проблеми при фотоволтаичните и соларни системи като:

 

- Дефектни модули

Ако системата има дефектни модули, то тя няма да работи ефективно. Благодарение на дроновете, може да откриете неизправните соларни клетки.

 

- Пукнатини

Понякога, под влияние на метеорологичните условия, може да се появят пукнатини в соларните и фотоволтаичните системи.

 

- Дефектни инвертори

Основна причина за повредите при фотоволтаичните системи се дължи на неизправност в инверторите. Този вид повреди могат да бъдат установени чрез инфрачервени въздушни инспекции.

 

- Прекъсвания на фотоволтаичните струни

Друга съществена повреда може да е дефект при фотоволтаичните струни. Това са средно около 25% от повредите в тези системи, които се откриват чрез дронове.

 

- Дефектни тракери

Това са елементи, които завъртат панелите към слънчевата светлина. Цели 31% от повредите се срещат именно при тракерите.

 

- Обратна полярност

В случай, че електрическият ток тече в обратната посока, соларните модули и инверторите могат да бъдат повредени. Инфрачервените камери на дроновете могат да установят обратната полярност.

 

Кои дронове са най-подходящи за инспекция на фотоволтаични системи?

 

DJI Mavic 3T

DJI Mavic 3T е един от най-новите индустриални дронове на DJI с термална камера, който е перфектен избор за термични инспекции. Дронът също е много подходящ за операции за търсене и спасяване.

 

В сравнение с предшественика си, Mavic 3Т е с подобрена камера с 48 MP, 4/3“ CMOS сензор и механичен затвор. Тя осигурява по-широк изглед и благодарение на по-големия си сензор, може да събира повече и по-детайлни данни. Това прави дронът идеален за картографиране и фотограметрия.

 

Това също така увеличава възможностите на дронът да работи при условия с по-слаба осветеност.

 

Времето за полет е подобрено на 45 минути и към устройството е добавено 56-кратно Hybrid Zoom увеличение.

 

DJI MATRICE 30T

DJI MATRICE 30T е индустриален дрон, на който можете да разчитате дори при екстремни метеорологични условия. Неговата здрава конструкция може да издържи на температури от -20°С до 50°С и е изключително устойчива на атмосферни влияния.

 

Можете да работите с дрона дори при вятър със скорост 15 m/s. Освен това, DJI MATRICE 30T е лесно преносим със своята компактна, сгъваема конструкция и можете да го настроите и конфигурирате само за 30 минути. Той разполага с вграден софтуер DJI Pilot 2 и притежава IP54 защита, което означава, че е водо и прахоустойчив.

 

DJI M30T е оборудван с термална камера с разделителна способност 640x512 px и 9,1 мм обектив. Камерата има кадрова честота от 30 fps и еквивалентно фокусно разстояние от 40 mm.

 

DJI M30T има впечатляващи характеристики. С максимална скорост на полета от 23 м/с, максимално време за полет от 41 минути и радиус на действие от 7 км, можете да обхванете големи фотоволтаични системи за кратко време. В случай че зарядът на батерията свърши, DJI M30T се предлага с батерии с възможност за бърза смяна, а батерията може да се зареди само за 25 минути.

 

DJI M30T също така улеснява преглеждането на термални кадри в реално време със своето триканално предаване на видео 1080p и 7-инчов широкоекранен контролер DJI RC Plus.

 

Камера DJI Zenmuse H20T за дрон DJI Matrice 300 RTK

За инспекции на фотоволтаици, камерата DJI Zenmuse H20T е идеално решение, тъй като е четирисензорно решение - 20MP Zoom камера, 12MP широкоъгълна камера, 1200 метра LRF (laser rangefinder) и 640х512 термална радиометрична камера. Тя е всеобхватна камера, която може да се справи с всяка мисия, която й поднесете.

 

С нея можете да осъществявате точни термални измервания, да маркирате определена точка от даден обект, за да получите информация в реално време за повърхностната му температура. Също така можете да разберете какви са най-ниските, средни и най-високи температури на дадено пространство.

 

Камера DJI ZENMUSE P1

DJI Zenmuse P1 съчетава Full-frame сензор със сменяеми обективи с фиксиран фокус върху 3-осна механична стабилизация. Тази високопроизводителна камера позволява да заснемете данни с точност до сантиметър с технология за позициониране и ориентация в реално време.

 

С нея можете да разчитате на изключително ефективни и прецизни полетни мисии, благодарение на пълнокадровия 45MP CMOS сензор с възможност за заснемане на изображение на всеки 0,7 секунди по време на полета.

 

Можете да разгледате подробно препоръчаните продукти на COPTER.BG. Свържете се с нас, ако имате нужда от консултация.