Нефтената и газовата промишленост са едни от най-големите индустрии, но и едни от най-капиталоемките. Те са с най-голям принос за световната икономика. Въпреки че тези индустрии са едни от най-печелившите в света, самото превръщане на природните ресурси в годни за употреба продукти е свързано с големи разходи. Например, за инвестициите в рафинерии, една голяма част от оперативните бюджети се използват именно за мониторинг и проверки.

 

За поддръжката на големите съоръжения за добив на нефт и газ са необходими чести инспекции. Целта е да се избегнат аварии и да се гарантира безопасността на работещите. Класическите методи за инспекции обаче са доста скъпи и отнемат време, а в крайна сметка понякога не са и достатъчно ефективни.

 

Появата и въвеждането на технологията на дроновете не само съкрати в пъти разходите на нефтената и газовата индустрия, но и помогна за развитието им.

 

Дроновете в нефтената и газова промишленост

 

Дроновете вече намират приложение в толкова много сфери, че развитието и производството им се превърна в необратим процес. За някои сфери тези устройства станаха необходимост. Това важи и за нефтената и газова промишленост.

 

Благодарение на малките безпилотни машини и техните възможности, инспекцията, наблюдението и локализирането на течове стана много по-бързо, безопасно и икономично. Ето защо все повече фирми започнаха да инвестират в тях.

 

Как дроновете могат да са полезни в нефтената и газовата промишленост?

 

Безопасност

В тези сфери се извършват редица инспекции, които могат да бъдат опасни за инженерите. Благодарение на дроновете, тези задачи могат да се извършват много по-безопасно и да се защитят работниците и оборудването от рискови за живота ситуации.

 

Обстоен преглед отблизо

Тъй като пилотирането се извършва от разстояние, а дроновете са маневрени и с малък размер, можете да се доближите съвсем близо до наблюдавания обект.

 

Спестяване на време

В тези промишлености често трябва да се инспектират големи обекти, което отнема време, когато се извършва от човек. С дроновете можете да съберете необходимите данни много по-бързо.

 

Намаляване на разходите

Дроновете са чудесно решение, с което можете да намалите на оперативните разходи. Те заместват човешките усилия и увеличават достъпността.

 

Ефективност

Можете да обходите и анализирате големи масиви много по-ефективно и бързо, отколкото ще е необходимо с друга техника.

 

Употреба на дроновете в нефтената и газовата промишленост

 

Инспекции на активи

Дроновете разполагат с висококачествени термо камери, както и със специализирани софтуери за анализ. Чрез тях можете да създадете прецизни 3D модели за няколко минути. Така можете да осъществите много по-мащабни инспекции на тръбопроводи, външни повърхности, нефтени съоръжения и други.

 

Въздушно наблюдение

Основна причина за използването на дронове в нефтената и газовата промишленост е възможността за дистанционно наблюдение. Често това се извършва и за наблюдение на цистерни, камиони, оборудване и друга инфраструктура. Дистанционно наблюдение се използва и за наблюдение на безпилотни производствени платформи или съоръжения в процес на изграждане, като предлага на инженерите бърз визуален достъп.

 

Аварийно реагиране

Бързото локализиране на бедствия и инциденти е особено важно. Дроновете се използват и за реагиране при извънредни ситуации като промишлена авария, откриване на течове от метан, наближаваща опасност и други. Така може да се вземе бързо и адекватно решение как да се постъпи в конкретната ситуация.

 

DJI дронове за нефтената и газова индустрия

 

DJI Phantom 4RTK

DJI Phantom 4RTK е изключително подходящ за малки и средни проекти. Този дрон е предназначен за геодезически измервания и картографиране. Той разполага с 1″ CMOS 20MP сензор, за да Ви предостави точни данни. Съвместим е както с устройства с Android, така и с iOS.

 

С DJI Phantom 4RTK може да заснемате на разстояния до 7 км.

 

Дронът може да работи в PPK-режим за мисията, което допълнително подобрява надеждността.

 

DJI M300 RTK

DJI Matrice 300 RTK е индустриален дрон от висок клас. Той е устойчив на влага, вятър и екстремни температури, което прави мисията възможна, дори при по-нестабилно време.

 

Впечатляващо е и времето за полет – 55 минути, също както и полетният обхват - 15 км, което го прави идеален за продължителни мисии.

 

Освен това, M300 RTK може да носи до три полезни товара едновременно, като общото му допустимо тегло при излитане е 9 kg.

 

Разгледайте и останалите индустриални дронове на DJI на сайта на COPTER.BG. Свържете се с екипа ни при нужда от консултация.