Дроновете съществуват от години, използват се за различни цели и могат да бъдат в помощ при редица случаи. Знаете ли, че първият дрон (тогава наречен с името безпилотен летателен апарат-БЛА) е създаден още през 1916 г.? САЩ започват да разработват технология на БЛА по време на Първата световна война през 1916 г. и създават първия безпилотен самолет. От тогава САЩ, както и други държави, не спират да разработват тази технология.

Използването на безпилотни летателни апарати играе неразделна и незаменима роля във военните операции на САЩ по време на войните, както в Афганистан, така и в Ирак. Оттогава дроновете приемат нови форми, намират място в ръцете на любителите, а наскоро играят и роля в постмодерния транспорт.

Настоящото развитие на технологията за дронове подтикна визионерските лидери на бизнеса и индустрията да приемат безпилотните летателни апарати (БЛА) като подобрено средство за транспорт в различни области на стоки и услуги.

Въпреки своите първоначални военни цели, безпилотните летателни апарати са намерили и своето гражданско предназначение. За новото си предназначение те са получили и по-краткото наименование - дрон, което стана дори по-разпространено.Целите, за които може да бъде използван летящия дрон са много. Освен вече посоченото по-горе военно предназначение, те се занимават и с въздушна фотография, мониторинг на безопасността, научни изследвания.

Индустриите, имащи в арсенала си тези апарати са много: селското стопанство, риболова, лесоохраната, картографирането, енергетиката, геологията, строителството, медиите и т.н. Производителите дори вече търсят варианти как с помощта на дроновете да правят доставки на различни товари, установяване на надеждна връзка с отдалечени райони и същевременно намаляване на разходите за гориво и защита на околната среда, така че потенциалът на дроновете е огромен.

Необходимостта от въздухоплавателни средства с по-голяма маневреност води до настоящия възход на изследванията в областта на летателните апарати с четири пропелери. Конструкцията от четири пропелери им позволява да бъдат сравнително прости в дизайна, но много надеждни и маневрени. Авангардни изследвания продължават да повишават жизнеспособността им.

Селскостопанската индустрия може да се възползва от наемането или закупуването на дронове заради това, че фермерите могат да наемат/купят безпилотни летателни апарати за използване в такива практики като опрашване на култури до използване на технологията с цел получаване на толкова необходимите изображения. В тези случаи фермерът би могъл да спести пари, тъй като дроновете са по-евтини за използване от конвенционалните самолети. В допълнение, способността на дрона да се движи и да лети по-близо до обектите позволява на човек да заснеме изображения с по-висока разделителна способност, за да забележи по-добре точното местоположение на напояване или наличието на вредители.

Ограничения върху продажбите на любителски модели няма, но няма да успеете да си закупите военен дрон просто така. Ако сте от тези, които искат да правят снимки и видео от височината, позната на птиците, да наблюдават транспортната обстановка или да използват някои функции на тези устройства, можете да го направите съвсем свободно. Някои ентусиасти дори предпочитат да си ги правят самостоятелно, особено ако имат и съответните познания.

Това, което прави тези безпилотни апарати забележителни е голямата им летателна способност. Дроновете имат ултра-стабилен полет, могат да записват и да правят различни акробатики във въздуха. Колко далеч може да стигнат зависи от пространството, в което се лети и от пряката видимост, както и от модела на дрона.

От експлодиращите балони до свръхзвуковите самолети, историята на дроновете е завладяваща тема. Бойното бъдеще на дроновете не е под съмнение - те така или иначе ще намерят своето приложение. Що се отнася до гражданските устройства, перспективите са още по-любопитни. Според проучвания дронът ще намери приложения и в много отрасли като държавни структури, пожарни, селското стопанство, енергетиката и любителския сектор, към които все повече хора имат интерес.

Можете да разгледате нашите потребителски дронове или индустриални дронове в нашия онлайн магазин.