Изгубихте дрона си? А сега какво?

Научете какви са най-честите причини за загубата на дрон и какво можете да направите.

 

Начинаещите пилоти често нямат търпение да изпробват новия си дрон и да проверят какви са неговите възможности. Една от необмислените стъпки, които предприемат, е полет без предварителен план, а това нерядко води до загуба на устройството поради липса на достатъчно заряд, за да се върне обратно. В такива моменти е напълно разбираемо да се притесните, тъй като вероятно не знаете как да постъпите, когато загубите връзка с дрона си.

 

Ще разгледаме какви са основните причини за загуба на дрон и какво можете да направите, ако това Ви се случи:

 

Прекъсната връзка

Тъй като контролерът е основната ни връзка с дрона, ако тя бъде прекъсната, то тогава може да загубим предаването от камерата и възможността да управляваме машината. От своя страна, това може да доведе до аварийното приземяване на дрона.

 

При приземяването е възможно безпилотната машина да се удари в различни препятствия. Затова най-добре да се насочите към предполагаемото място и да огледате близките дървета, сгради и храсти, ако има такива.

 

За щастие, някои модели имат защитни функции, които ги предпазват в такива случаи. Ако връзката се загуби, устройството се задържа във въздуха и започва само да се връща обратно към управлението.

 

Повреда или смущения

Друга причина, поради която може да изгубите дрона си, е повреда или смущение във връзката. При такива ситуации последната локация на устройството трябва да бъде установена и да се опитате да го намерите.

 

Лошо време

Дори да спазвате всички указания и да предприемате полет само при благоприятни метеорологични условия, винаги можете да бъдете изненадани. Имайте предвид, че вятърът на височината, на която лети дронът, може да е съвсем различен от този в ниското. При по-силен полъх може да изгубите връзка с машината и това да доведе до нейното изгубване.

 

Софтуерна/хардуерна неизправност

Една от по-рядко срещаните причини е неизправност в софтуера/ хардуера, която може да доведе до загуба на контрол над дрона Ви. За да направите необходимото за предотвратяване на този проблем, винаги преди излитане проверявайте дали софтуера е обновен и всички системи и сензори са в изправност.

 

 

Изчерпване на батерията

Може би защото изчерпването на батериите с времето е най-логичното и елементарно нещо, много собственици на дронове пропускат да следят наличността на захранването по време на полет. Тук трябва да отбележим, че е от изключително значение да следите дали батериите са заредени, тъй като при нисък заряд дронът може да не успее да се върне в началната си позиция.

 

Какво да направите, ако изгубите своя дрон?

Ако Ви се случи поради някаква причина да изгубите дрона си е препоръчително да се опитате да намерите последното му местоположение. Ако в околността, в която последно се е намирал, има различни препятствивя като сгради и дървета, огледайте и около тях. За дроновете на DJI има специално приложение Fly, което може да Ви даде информация за последната локация, на която е било устройството. Най-важното е да запазите самообладание и да анализирате ситуацията.

 

Как можете да проследите изгубен дрон на DJI?

За да проследите своя DJI дрон, следвайте следните стъпки:

  • Влезте в приложението.
  • Отидете на "Me" в долния десен ъгъл и изберете "Flight Logs".
  • Щракнете върху "Flight List" и ще можете да видите всичките осъществени полети.
  • На екрана ще видите карта, която ще Ви помогне да открете мястото, на което последно е летят дронът.

Регистрите на полетите могат да бъдат много полезни, защото чрез тях можете да се насочите в посоката, където е летят дронът, но те не могат да покажат точната локация, където евентуално се е приземил.

 

Какво можете да предприемете при загуба на дрон?

Разберете дали дронът все още се намира във въздуха

Първото нещо, което трябва да направите, ако изгубите връзката с дрона си, е да се опитате да разберете дали той все още е във въздуха. Огледайте се и се ослушайте, ако чуете в далечината въртящите се пропелери, се насочете натам. Когато се приближите към устройството, има голяма вероятност връзката да се възстанови.

 

Ако проблемът е в софтуера или хардуера, съберете възможно най-много доказателства, които да представите след това на производителя или търговеца, от който сте закупили дрона си.

 

Уверете се, че дистанционното управление е свързано

Следващата стъпка е да проверите дали контролерът е включен и свързан с летателното устройство. В никакъв случай не изключвайте дистанционното.

 

Дроновете DJI са снабдени с GPS, който предава информация към приложението, като така можете по-лесно да откриете последната локация на полета. Ако все пак Вашият дрон не разполага с такава технология, можете да го снабдите с проследяващо устройство.

 

Проверете записите на полетите

За щастие, дроновете разполагат с регистри на полетите, които могат да Ви помогнат в търсенето при загуба. Те ще Ви насочат къде последно е било физическото местонахождение на дрона.

 

Важно е търсенето да бъде извършвано методично, а не хаотично. Добър вариант е да следите картата на района и да отмятате една по една проверените локации. Не забравяйте да огледате храстите, дърветата и покривите, ако забележите такива в близост до последното местонахождение на дрона.

 

Разгледайте предложенията на DJI за застраховка в случай на инцидент, повреда и внезапно излитане на дрона на страницата на COPTER.BG. Свържете се с екипа ни за повече информация.