Решили сте да си закупите дрон? А защо не го направихте?

Тези дребни летящи машини Ви позволяват да изследвате обкръжението си от високо и правят великолепни въздушни снимки и видеоклипове. Дронът е една от най-вълнуващите и иновативни технологии, които се появиха през последните години. В момента цените на дроновете са достъпни и никога моментът не е бил по-подходящ да полетите.

Независимо дали надграждате съществуващия си дрон, или купувате първия си модел, трябва да знаете откъде да започнете. Ще разгледаме различните видове дронове, между които да избирате, функциите, които трябва да вземете предвид, както и ценовия диапазон, разбира се.

Видове дронове

Когато става въпрос за закупуването на дрон е достатъчно да се фокусирате върху две категории: големи дронове с камери и по-малки и леки модели без камери.

За някои потребители е изключително важно да могат да заснемат кадри от високо. Други купувачи просто искат да контролират машина във въздуха и нямат нищо против да жертват цифровия изглед в замяна на по-ниска цена. Освен че имат по-ниски разходи, по-компактните, т.нар. „дронове-играчки” могат да летят и в затворени помещения, така че не се налага да излизате навън, за да „играете с тях“.

Някои от тези малки дронове-играчки обаче идват с прикрепени обикновени камери, което обърква нашата категоризация малко – тези камери могат да заснемат само нискокачествени кадри, така че те няма да дадат много добър принос към следващия Ви филмов проект.

Повечето начинаещи ще се радват или на стандартен дрон, оборудван с камера, или на дрон-играчка. Въпреки че няма да се съсредоточим твърде много върху други категории, има два други типа дронове, за които си струва да знаете. Състезателните дронове, насочени към потребителите, обичащи скоростта, често идват като комплекти с различни части, които купувачите трябва да сглобяват. Професионалните/индустриалните дронове, използвани от предприемачи и фотографи, струват няколко хиляди лева, но осигуряват фантастично качество на видеото. Тези скъпи категории дронове предлагат по-добри спецификации и скорости, но купувачите трябва да имат по-сериозни познания преди да ги закупят.

Преди да започнете да прескачате през списъци със спецификации и функции, помислете какво бихте искали да правите с дрона си и каква сума бихте могли да отделите за закупуването му. След като се ориентирате за какво точно искате да използвате дрона и изберете Вашия приоритет, сте готови да започнете с избора на дрон.

Характеристики, на които да обърнете особено внимание:

Цената не е съвсем точен показател за качеството на машината, въпреки че осигурява бърза и приблизителна оценка кои дронове са по-добри от другите. По-скъпите дронове ще летят по-дълго и по-далеч, ще правят по-добри снимки и видео и ще дойдат с още много характеристики и режими. Но за да вземете по-информирано решение, ще трябва да разгледате по-конкретните особености. Ето функциите, за които трябва да гледате:

Живот на батерията: Точно като смартфоните, дроновете в крайна сметка ще останат без батерия. Дори и при най-добрите модели, времето за полет между зарежданията се бори да надмине 30 минути. Разбира се, винаги можете да носите допълнителна батерия, но не забравяйте да включите разходите за резервни батерии в общата цена.

Камера: Ако искате възможно най-качествените кадри, трябва да се обърне голямо внимание на спецификациите на камерата. Затова не забравяйте да потърсите информация относно фото и видео резолюцията на интегрираната камера на дрона. Повечето модели с приличен размер (с изключение на дроновете-играчки) включват вградена камера, но някои Ви оставят възможността да прикачите своя собствена.

Интегриран GPS: В първокласния сегмент на пазара за дронове ще намерите модели с интегриран GPS, който позволява на машините да знаят къде точно се намират по света. Тази настройка помага на Вашия дрон да намери пътя си към вкъщи – функция, която подобрява общата му стабилност и навигационните му умения. Например, много дронове с GPS могат лесно да кръжат на едно място.

Follow me mode: Някои дронове, оборудвани с GPS, също предлагат тази опция. Режимът Follow me позволява на Вашия дрон да Ви проследява, така че да можете да се концентрирате върху планинското си колоездене или кайт сърфиране, докато Вашите въздушни „приятели” ще записват напредъка Ви.

Gimbal: Цените на дроновете се покачват и една от причините е, че съдържат интегрирана стабилизираща стойка (гимбъл). Тази опция поддържа камерата стабилна при силни ветрове и повишена височина. По-малките дронове-играчки не разполагат с тази добавена опция, но всъщност те и не се нуждаят от нея, защото често прелитат на закрито или на по-ниска височина. Ако искате най-добрите видео кадри и снимки, уверете се, че дронът включва гимбъл.

Избягване на препятствия: Премиум функция за някои първокласни дронове е избягването на препятствия, която ще Ви струва пари. Главната ѝ функция е да предотврати нежелан сблъсък.

Обхват: Диапазонът на дрона Ви казва на какво разстояние от Вас може да се движи, преди да загубите контрол над него. По-скъпите дронове на професионално ниво имат по-голям диапазон. Колкото и да може да се отклони дронът Ви, имайте предвид, че така или иначе трябва да го държите в полезрението си.

Това са основните спецификации, които всеки от Вас трябва да разгледа и разучи, преди да закупи своя дрон. Ако прочетената информация не Ви дава достатъчно яснота, не се колебайте да се свържете с нас за допълнителни разяснения. Също така можете да разгледате разнообразието от потребителски или индустриални дронове в нашия онлайн магазин.