В този материал ще научите няколко полезни съвета за фотографията на недвижими имоти.

Една от най-привлекателните възможности на съвременните дронове е, че те се превърнаха в изключително ефективен инструмент за заснемане на забележителни въздушни кадри. Малките безпилотни машини, снабдени с камери с висока резолюция и множество интелигентни функции, предоставят възможност за издигането на фотографията за търговска реклама на ново ниво.

Пазарът на недвижими имоти е само една от областите, които могат да се развиват благодарение на дроновата технология. Въздушната фотография е полезна както за инвеститорите и агентите на недвижими имоти, така и за клиентите.

Защо заснемането с дрон e ефективно в областта на недвижимите имоти?

Въздушните снимки, които можете да направите с дрона си, ще Ви помогнат да се отличите от останалите и да предоставите една изключителна услуга на клиентите си. Благодарение на висококачествените изображения от въздуха, купувачът може да придобие много по-добра представа за имота и неговите предимства. Според проучвания, дроновите снимки повишават с почти 70% вероятността за продажба.

Ще изброим няколко ценни съвета как да направите впечатляващи снимки на недвижим имот с дрон:

Положете основите

Преди да започнете да използвате дрона си с търговска цел, трябва да преминете през няколко важни стъпки, над които да надграждате уменията си. Уверете се, че сте изпълнили следните условия, преди да предложите услугите си за заснемане на недвижими имоти:

  • На първо място трябва да получите сертификат за пилот на БЛА. Лицата, които възнамеряват да експлоатират БЛС, задължително следва да се регистрират като оператор на БЛС, при определени условия. Регистрацията за оператор на БЛС за България се извършва на https://drones.caa.bg. След завършване на регистрацията ще Ви се назначи уникален регистрационен номер. С този номер трябва да маркирате всички БЛС, с които ще оперирате.
    С този документ имате право да предлагате търговски услуги с дрона си. Можете да се запознаете с всички останали законови условия на страницата на ГД ГВА: https://www.caa.bg/bg/category/633/informaciya.
  • След това е добре да се уверите, че дронът Ви е подходящ за целите, които сте си поставили. За щастие, с времето дроновете са все по-достъпни и разполагат с все по-добри функции за заснемане и управление. Минималното, което трябва да има Вашето устройство е камера, която може да прави 12MP снимки и 4K видеоклипове и възможност за снимане в RAW формат.
  • Съгласно европейското въздухоплавателно законодателство, от професионалните оператори на дронове се изисква да притежават застраховка. Не е изключено условията да се влошат или по някаква причина да изгубите контрол над устройството и да се стигне до инцидент
  • Трябва да познавате и да спазвате съответните национални правила за безопасност и управление, за да не нарушавате безопасността на въздухоплаването, да не застрашавате хора и да не причинявате материални щети.
  • Да се запознаете и да спазвате стриктно приложимото законодателство за поверителност и защита на личните данни.

Подготовка на имота за заснемане

В зависимост от това какъв имот трябва да заснемете, трябва да се уверите, че той е в най-добрия си вид. За да се осигури това, може да се наложи разчистване на района около имота от строителни материали, да се преместят автомобили, които ще възпрепятстват качественото заснемане. Ако имота разполага с градина, тя също трябва да е добре аранжирана и почистена. За целта разговаряйте с агента, който отговаря за продажбата, и собственика.

Ако сградата се намира в оживен район, е добре да осъществите заснемането по време, в което трафикът е по-малък. Според целите на снимките, може да изберете момент, когато има движение на хора, за да представите как изглежда имота в реалния живот.

Използвайте естествената светлина

За да направите добри снимки, трябва да знаете как да се възползвате от естествената светлина. Обедните часове са подходящи за заснемане отгоре надолу и за правене на снимки с нисък ъгъл, понеже по това време сенките са най-малко. Това, което може да намали качеството на изображенията е силната светлина, затова е добре дронът Ви да разполага с ND (неутрални) филтри. Тези филтри ограничават светлината, която попада в обектива на камерата и се избягва и ефектът на отблясъците.

Залезите и изгревите имат приятен топъл цвят и светлината през това време на деня е мека. Това помага да се направят ефектни снимки, но проблем могат да бъдат дългите сенки. Винаги съобразявайте тези фактори и внимавайте сянката от дрона да не бъде уловена от камерата.

Подчертайте силните страни на имота

Изберете да се фокусирате към по-забележителните и красиви части от имота. Това може да бъде просторната и добре аранжирана градина, басейна, луксозната тераса на покрива или самият район, в който се намира. Все пак е добре да покажете и останалите зони, тъй като клиентът трябва да е придобие реална представа за сградата.

Важното е да привлечете вниманието на клиента към предимствата на имота. Можете да постигнете това, като подсилите светлината в забележителните зони и изберете подходящия ъгъл, който подчертава тези предимства.

Бъдете различни, вложете творчество и разнообразете снимките си

За да се отличите с работата си, изпробвайте различни ъгли на заснемане и открийте онези кадри, които ще представят обекта в най-добрата му светлина. Широкоъгълните снимки от голяма височина показват целия обект и разположението му, но при тях трудно могат да бъдат подчертани детайлите. Добре е да изпробвате и заснемане от по-ниско – така можете да постигнете един по-различен ъгъл и баланс между обхвата и дейтайлите.

Снимайте в RAW формат и след това обработете изображенията

Всеки опитен фотограф знае, че повече от 50% от работата, която трябва да извърши, е при обработването на заснетите кадри. Ето защо е препоръчително да снимате в RAW формат. Той позволява да запазите цялата информация, уловена от сензора на камерата, и след това да обработите по Ваше желание, без това да се отразява на качеството дотолкова. Имайте предвид, че файловете в такъв случай ще са по-големи, затова е добре да имате няколко microSD карти.

Следете тенденциите и добрите примери

Това в никакъв случай не означава да не изпробвате нови техники и ъгли на заснемане. За да изградите собствения си стил, обаче, трябва да имате добра основа, а за това голяма роля играят и добрите примери. Вдъхновявайте се от работата на любимите си фотографи и следете новостите, за да не изоставате. 

За да постигнете впечатляващи резултати, трябва да положите усилия, да практикувате много и да не спирате да се учите. След като се сдобиете с достатъчно материали, подгответе портфолио, с което да се представяте пред бъдещите си клиенти.

Ако все още не сте се сдобили с дрон с камера, заповядайте на страницата на COPTER.BG, където ще откриете най-добрите модели дронове на DJI. Свържете се с екипа ни, който винаги е на разположение да отговори на Вашите запитвания.