Дори да не сте начинаещ пилот, винаги може да Ви се случи да катастрофирате с дрона си. Може да предотвратите това, като имате предвид най-честите причини за катастрофа при пилотиране на дрон.

Това, което най-вече притеснява повечето пилоти на дронове е загубата на контрол над дрона или катастрофа с него. Това се дължи на факта, че в повечето случаи последствията са или загуба на безпилотното летателно устройство или наказателна отговорност, ако е повредено имущество или са нарушени правилата за употреба. По време на полет, една от най-честите причини за инциденти с дронове е неопитността на пилота. За справянето с този проблем е ясно, че е нужна практика, търпение и време. Като изключим това, може да предприеметеca някои мерки, за да предотвратите потенциални инцидентни ситуации.

Катастрофите с дронове може да се дължат на неправилна поддръжка, неподходящо планиране на полета или недостатъчно проучване на района. В този материал ще разгледаме честите причини за катастрофа с дронове и какво може да предприемете, за да ги предотвратите.

Защо дроновете катастрофират?

Списъкът, който сме съставили, покрива една голяма част от причините, поради които може да се стигне до там да загубите контрол над устройството. Дори ако сте опитен пилот, е добре да прочетете повече за възможните ситуации, тъй като това може един ден да Ви спаси от катастрофа, нанасяне на щети и дори по-тежки последици.

Неправилна поддръжка

Поддръжката е от съществено значение за Вашия дрон и ако полагате необходимите грижи, наистина може да си спестите нежелани ситуации. Създайте си график, в който да отбележите редовната поддръжка на дрона, за да не я пропускате. Също така, не забравяйте да проверявате изправността на устройството преди всеки полет.

Отделете специално внимание на пропелерите. Ако те са разхлабени или повредени, това може да доведе до катастрофа. И тъй като подмяната на пропелерите не е скъпа и при евентуален инцидент щетите може да са големи, не си заслужава да пропускате тази стъпка от поддръжката. Съветваме Ви да се снабдите с резервни пропелери още при закупуването на дрона, които да са винаги на Ваше разположение.

Преди и след всеки полет, проверявайте тялото на дрона за пукнатини и структурни дефекти. Уверете се, че всички проводници на захранване са изправни и няма прекъсвания. И не на последно място, винаги започвайте полет с пълен заряд на батериите и проверявайте стабилността на връзката с контролера. Добре е, ако пилотирате сравнително често, дрона да се проверява за неизправностти от професионален техник на всеки шест месеца.

Лоша ориентация

Пилотирането на дрон не изглежда трудно, но пилотите се затрудняват при извършването на маневри. Това изисква повече опит и усет за чувствителността на контролера. При извършването на такива маневри опасността е, че по-неопитните пилоти може да имат проблеми с ориентацията.

Ако не сте сигурни колко добре можете да управлявате дрона си Ви съветваме да започнете с пилотиране в открити пространства, където няма никакви препятствия. Възползвайте се и от сензорите за избягване на препятствия, които също могат да Ви помогнат да избегнете сблъсък. Разучете добре сензорите, с които разполага Вашия дрон и как и кога работят.

Полети на закрито

Една от най-честите причини за инциденти с дронове е пилотирането в закрити пространства. Това се случва предимно на начинаещите пилоти, които все още се обучават в летенето и нямат търпение да изпробват дрона си. В такива случаи обаче, трябва да знаете, че устройството най-вероятно няма достъп до GPS сигнал. Поради това съветваме да летите винаги само на открити пространства.

Спирачен път

С придобиването на опит, повечето пилоти се увличат при летенето. Усещането, че владеят устройството, ги кара да намалят спирачния си път, като увеличават скоростта и предприемат спиране значително по-късно. Това е една от най-често срещаните причини за инциденти при опитните пилоти на дронове. Не забравяйте, че разстоянието, което е небходимо на дрона да спре, зависи предимно от скоростта. 

Освен това, спирачното разстояние зависи и от наличието на вятър. Ако летите по посока на вятъра, ще Ви е необходимо повече разстояние за спиране. За да избегнете фатални инциденти, не пилотирайте с висока скорост в райони, в които има хора или електропроводи.

Пренебрегване на предупредителни съобщения от устройството

Съвременните дронове разполагат с напреднали технологии, които им помагат да предвещават и избягват голяма част от инцидентите. Такива функции са „избягване на препятствия“ и „връщане у дома“, например. В много случаи, дори опитните пилоти не взимат под внимание предупредителните сигнали на дрона.

Не пренебрегвайте сигналите. Те неслучайно се появяват, за да посочат наличието на проблем. Обърнете внимание, ако получите сигнали за предупреждение за живота на батерията, проблеми с връзката на контролера и слаб GPS сигнал. В такива случаи, непременно предприемете връщане на дрона обратно, за да избегнете инциденти.

Летене при неблагоприятно време

Ако предприемете полет в неподходящо време, може да се стигне до повреда на дрона. Ако има силен вятър е много вероятно да загубите контрол над устройството и да се стигне до щети.

Освен вятъра, дъждът може също да повреди Вашия дрон. Зимните условия с много ниски температури също не са препоръчителни. При пилотиране в нестабилни условия, винаги управлявайте дрона си с повишено внимание. Не предприемайте полет при лоша прогноза за времето.

Това са едни от основните причини за катастрофи с дронове. За да ги избегнете, спазвайте всички правила за безопасност, пилотирайте отговорно и с внимание към сигналите, които получавате от безпилотното летателно устройство.

За още полезни статии, свързани с пилотирането, съхранението и поддръжката на дронове, следете нашия блог. Свържете се с нас, ако имате нужда от консултация.