Как да се грижим за дрона си?

Ще споделим с Вас няколко основни начина, по които да поддържате дрона си в добро състояние.

 

Съвети как да се грижим за дрона си

 

Проверка преди полета

За пилотите, които искат да поддържат дрона си в добро състояние, можем да кажем, че проверката преди полета е първо и основно задължение. Така ще сте спокойни, че сте напрaвили всичко, което зависи от вас и сте минимизирали вероятността нещо да се обърка по време на въздушната мисия.

 

Добре е да съставите контролен списък, който винаги да е лесно достъпен за вас. Следвайки стъпките от списъка, няма да пропуснете някоя.

 

Можете да видите по-подробно какво точно да проверявате в статията ни: Предварителен контролен списък за фотография с дронове

 

 

След като излетите, задръжте дрона на едно място за около една минута, за да се уверите в стабилността му.

 

Правилна грижа за батериите на дрона

Дроновете се захранват чрез литиево-йонни батерии, за които трябва да се грижите, за да запазите възможно най-дълго функционалността им. Обикновено тези батерии имат среден живот около 300 зареждания. При съмнение за повредена батерия, не я използвайте, за да предотвратите потенциалните инциденти.

 

Съвети за правилна поддръжка на батериите:

  • Летете с батерии, които са с пълен заряд
  • Когато не използвате дрона, изваждайте батериите
  • Не изтощавайте напълно LiPo батериите
  • Преди съхранение е препоръчително да разредите батериите до около 60%
  • Съхранявайте батериите на хладно и сухо място при температура (22-26˚C)
  • Съхранявайте батериите отделени една от друга

 

При пилотиране в зимни условия, трябва да бъдете особено внимателни и да следите заряда на батериите, тъй като те се изтощават по-бързо от обикновено, когато е студено.

 

Използвайте подходяща чанта, раница или куфар

Ако сте в онлайн магазин и избирате дрона си, съветваме Ви да изберете и подходящо съхранение за него. Не пропускайте това, за да не плащате два пъти за доставка.

 

Това прави пренасянето много по-удобно и безопасно. Чантата с твърда обвивка или куфарът е по-добър избор, защото така защитавате по-добре дрона си от увреждане.

 

Предприемайте полет само при добри условия

Винаги проверявайте каква е прогнозата за времето. Прекалено влажните и мъгливи условия могат да повредят частите на дрона Ви. Не пилотирайте по време на дъжд или снеговалеж. Силният вятър също е нещо, което трябва да избягвате. Проверявайте каква е максималната скорост на вятъра за летене. Като обща препоръка можем да кажем, че скоростта над 30-40 км/ч не е подходяща.

 

Грижа за моторите

Добрата поддръжка на дрона включва и редовното почистване на моторите чисти. Съветваме Ви след всеки полет да проверявате, изваждате и почиствате пропелерите. Обдухвайте моторите с прахосмукачка или компресиран въздух.

 

Дори да обичате да летите с дрона си с часове, давайте му почивка, за да не се стигне до прегряване и повреда.

 

Поддържайте софтуера актуален

Важно е да проверявате и актуализирате софтуера преди полет. Тези актуализации са много полезни, тъй като производителите се стремят да отстраняват грешки и подобряват старите версии. Ако фърмуерът не е обновен с последната си версия, е възможно дори да не излетите.

 

Проверявайте състоянието на пропелерите

Пропелерите са онази част от дрона Ви, чрез която той се задържа във въздуха и е важно те са в перфектна форма. Ако забележите пукнатини или счупени части, трябва да ги замените с нови.

 

Обикновено, при пилотиране, пропелерите са това, което най-често се поврежда. Затова е добре винаги да имате резервни под ръка, особено ако сте на пътешествие, което не искате да бъде помрачено от невъзможността Ви да заснемете най-красивите кадри.

Също така, ако искате да осигурите допълнителна защита, можете да закупите протектори за пропелери.

 

Редовно почиствайте дрона си

Почистването на дрона е друга задължителна процедура, ако искате той да е в най-доброто си състояние възможно най-дълго време. Не се притеснявайте, това не е сложна или прекалено дълга процедура.

 

Започнете с проверка на моторите и отстранете всички видими замърсявания. Можете да използвате мека четка или въздух, за да отстраните прах и други отломки.

 

За почистването на тялото на дрона е необходима само влажна и мека кърпа, с която внимателно да го избършете.

 

За да почистите тялото на дрона, можете да вземете влажна и мека кърпа и да избършете дрона и контролера. Можете към кърпата да добавите и малко изопропилов алкохол.

 

Всички изброени стъпки от тази статия ще Ви помогнат да поддържате дрона си в перфектно състояние. Ако все пак установите повреда, не се опитвайте да я отстранявате сами, в случай че не знаете как. Потърсете помощта на професионален сервиз за дронове.

 

СОРТЕR.ВG е eдинcтвeният oфициaлeн лицeнзиpaн гapaнциoнeн и извънгapaнциoнeн cepвиз зa дpoнoвe и пpoдyĸти нa DЈІ зa Бългapия. Eĸипът ни e виcoĸoĸвaлифициpaн и тяcнo cпeциaлизиpaн в пoпpaвянeтo нa дpoнoвe, cтaбилизиpaщи cтoйĸи и aĸcecoapи нa DЈІ. Свържете се с нас на service@copter.bg или заповядайте на място в сервизите ни в Пловдив или София.