В следващите редове ще научите как малките безпилотни машини могат да помагат в извънредни ситуации и действително да спасяват хора или застрашени видове.

Дроновете все повече се разширяват приложението си, като това включва употреба в земеделието, строителството, опазването на природните ресурси. Освен помощници на хората в работата и опазването на околната среда, дроновете всъщност могат и да са полезни при спасяването на животи. През последните години се отчитат все повече данни за спасени хора със съдействието на технологията за дроновете, като се очаква броят на успешните спасителни операции да се увеличава. Освен това се очаква дроновете да започнат все повече да се използват за обществената безопасност.

Дронове и обществена безопасност

Дроновете все повече се използват за планиране на спасителни операции и при извънредни ситуации, като намират жертви и правят доставки на спешни медикаменти. Известни са случаи, в които благодарение на употребата на дронове са били успешно намирани планински туристи и алпинисти, попаднали в капана на планината. Също така дронове с термична камера са използвани за намиране на жертви в катастрофи или такива, които по някаква причина са попаднали в канавка. При тези и много други спасителни операции е доказано, че благодарение на безпилотните устройства е спестено жизненоважно време за намиране на жертвите и аварийните екипи са успели да окажат първа помощ и да предотвратят потенциални наранявания или дори смърт.

Защита на аварийните екипи

Вече е доказано, че по света се правят множество спасителни акции с участието на дронове и при тях машините са полезни не само за жертвите, но и за спасителните екипи, като пожарникари, екипи за издирване и спасяване на пострадали и полицаи.

При издигане на дрона над местопроизшествието много по-лесно се локализират инцидентите и опасностите в района и може да се сигнализира дали достигането до мястото е достатъчно безопасно за екипа. Според много медици, дроновете допринасят за спасяването на животи, като предотвратяват по-сериозни наранявания на спасителния екип или дори смъртни случаи. Дроновете също така могат да предоставят записи на кадри, които в последствие да се използват при анализиране на ситуацията.

Подобряване на спасителните операции

Един друг аспект на приложението на дроновете е подобряването на операции по издирване и спасяване, като благодарение на тях спасителните екипи успяват да достигнат до жертвата по-бързо и безопасно. При обикновените операции екипите са изложени на много животозастрашаващи условия като неравен терен и усложнени метеорологични условия, а също така се губи време и ресурси за установяването на локацията на инцидента. Пилотите на дронове могат да забележат жертвата шест пъти по-бързо отколкото при традиционните методи.

Употреба на дроновете с термална камера

Термалните камери на дроновете също имат значимо приложение за спасяването на животи, тъй като термичните изображения спомагат за намирането на жертви в усложнени условия. Благодарение на тях могат да се намерят хора в тъмното и/или когато са скрити от предмети или затрупани в сграда. Те успяват да открият хора в труднодостъпни райони, в които хеликоптерите са твърде големи да бъдат пилотирани. Известни са случаи, в които дронове с термична камера успешно откриват хора в тъмна и гъста гориста местност. Иновативната технология бързо насочва издирвателните екипи към изгубените или ранените в такива ситуации.

Освен всичко споменато, екипите се възползват от транспортната функция на безпилотните машини, като все по-често се доставят бележки, радиостанции, спешни медикаменти и храна, с която да оцелеят пострадалите или блокираните на труднодостъпно място, докато екипите достигнат до тях.

Идентифициране на жертви

За съжаление има много случи, в които жертвата няма как да бъде спасена. В такива моменти дроновете се използват за намиране на останки и идентифициране. Отчетени са забележителни случаи, при които се установява самоличността на жертви във водни ресурси като реки, язовири, морета. Понякога достигането на тялото е трудно и отнема време, докато екипите успеят да го достигнат, да установят правилната самоличност и да потвърдят на семействата и близките на починалия.

Спасяване на животни

Освен че дроновете могат да спасят човешки живот, те са използвани и за спасяването на животински видове и наблюдението на популациите на застрашени видове. Различни организации в света ползват дронове, за да провеждат мониторинг на дивата природа и регулиране на растителността.

Освен това няколко държави и организации използват дронове за предотвратяване и възпиране на незаконното бракониерство. Още през 2012 г. Световната фондация за дивата природа беше сред редица организации, които изпробваха технологията за дронове в цяла Африка и Азия, за да защитят застрашените носорози.

Дроновете могат да събират полезна информация и да засичат навлизанието на бракониери в защитените зони, като бързо ги локализират и насочат органите на реда на мястото на нарушението.

Дроновете ще спасяват все повече животи

В много случаи дори не става известно, когато дроновете са помогнали за спасяването на хора, но дори и само ако съдим по тези, които медиите отразяват, можем ясно да забележим, че употребата им в спешни ситуации нараства. Очаква се след време дроновете толкова често да се използват при спасителни операции, че това дори да не е причина за публикуване на новина. С все по-развиващата се технология на летателните машини се очаква те да стават все по-полезни и да спасяват все повече животи.

Ако все още не сте си закупили дрон, но сте в търсене на най-подходящия модел за Вас, заповядайте на страницата на COPTER.BG, където ще намерите най-новите модели дронове на пазара. Свържете се с нас при нужда от консултация.