Какво да правите при проблем с SD картата на дрона си?

Какво можете да направите в случай на повреда с картата памет на дрона Ви?

 

Когато искате възможно най-бързо да излезете навън и да заснемете важно събитие или невероятен природен кадър, последното нещо, което бихте искали, е да имате проблем, който да Ви възпрепятства, нали? Знаем колко неприятно може да бъде това, затова тук ще засегнем темата за един от компонентите в дрона, който може да е причина за такъв проблем. Става дума за SD-картата на дрона Ви. Възможно е да се отчете грешка или някакъв вид неизправност и в такива моменти е добре да знаете как да постъпите.

 

За да разрешите проблема с SD картата, може да е необходимо да форматирате картата, да актуализирате фърмуера на дрона, да смените картата с нова или да използвате определено приложение, за да разберете причината за грешката. Къде точно се намира проблемът, зависи от причината за него.

 

Обикновено той се крие в SD картата, а не в дрона. Ако забележите някаква грешка или неизправност, първото нещо, което трябва да направите, е да проверите дали картата е повредена и дали сте я поставили правилно. В тази статия ще посочим различните причини и решения при проблем с картата памет на дрона.

 

Най-често срещаните проблеми с картите с памет за дронове и как да ги разрешите:

 

Проверете дали картата памет е повредена и дали сте я поставили правилно

Ако получите съобщение за грешка при поставянето на картата памет, първо трябва да погледнете дали сте я поставили правилно в слота. След това огледайте добре дали самата карта не е повредена. В бързината или при многократното поставяне и изваждане може да нанесете щети върху нея.

 

Също така може да загубите данните, които съхранявате в картата, ако не боравите внимателно с устройството. Добрата новина е, че дори това да се случи, съществува вероятност да възстановите напълно или частично загубените данни, като използвате софтуер за възстановяване на SD карти.

 

Използвайте подходящи карти с памет

Възможно е картата с памет, която сте закупили, просто да не работи за Вашия дрон. За да не купувате аксесоари за дрона си напразно, винаги проверявайте дали моделът, който сте избрали, съответства за устройството, което вече използвате.

 

Използвайте антивирусен софтуер, за да защитите картата с памет

Когато сърфирате в интернет, сваляте различни файлове на картата или дори само ако прехвърляте файлове от заразен с вируси компютър или смартфон, има вероятност тези вируси да причинят различни проблеми. Може някои файлове от SD-картата да се изтрият, да се повредят, да бъдат скрити или самата карта с памет да не функционира.

 

Ето защо е много важно винаги да имате инсталирана ефективна антивирусна програма, която да сканира и отстрани всички грешки и потенциално опасни файлове от компютъра / смартфона и картата Ви с памет.

 

Възстановяване на повредена SD карта с помощта на операционната система на компютъра

Можете също така да поправите повредени SD карти, като използвате контролния ред на компютъра си. За целта свържете повредената SD карта към компютъра и намерете присвоената буква на устройството. За да откриете буквата на устройството на Вашата SD карта, отидете в "My Computer/This PC" (Моят компютър/Този компютър). След това в раздела "Устройства и дискове" ще намерите въпросната буква.

 

След това щракнете на старт полетo и напишете в търсачката cmd. С десен бутон на мишката щракнете върху командния прозорец и го стартирайте като администратор. След това въведете "chkdsk" в прозореца и го завършете с буквата на устройството на вашата SD карта. Например, ако буквата на устройството на вашата карта е "f", въведете следната команда в прозореца: "chkdsk f: /r".

 

Командата chkdsk (Проверка на диска) ще сканира картата с памет за проблеми и след това ще ги отстрани. Това ще отнеме няколко минути.

 

Актуализиране на фърмуера на дрона

Все пак има вариант грешката да е свързана и с дрона Ви. Ето защо Ви съветваме винаги да проверявате дали има нови актуализации на фърмуера и ако е така, ги изтеглете.

 

Така ще сте сигурни, че дронът Ви разполага с всички необходими актуализации и ще можете да установите дали това е причината за проблема с микрокартата.

 

Форматиране на картата с памет

Друга стъпка, която можете да предприемете, ако сте изпробвали безуспешно всичко, което споменахме досега, е форматирането на SD картата. Това е добър вариант, ако разполагате с копие на файловете в устройството, тъй като по време на форматирането всички скрити или видими файлове ще бъдат изтрити. Поради тази причина форматирането е краен вариант, с който да се опитате да възстановите състоянието на картата с памет.

 

Това, което трябва да направите в случая, е да свържете SD картата с компютъра си и да използвате File Explorer. След края на процеса на форматиране, ако устройството няма някаква физическа повреда, ще бъде напълно възстановено.

 

Както споменахме, важно е винаги да подбирате правилните SD карти за дрона си. На страницата на COPTER.BG можете да намерите качествени карти памет, подходящи за дронове и екшън камери. Не се колебайте да се свържете с нас, в случай че искате да научите повече за нашите продукти.