Какво е гимбал и за какво се използва?

Стабилизиращи системи за професионално заснемане

 

Модерните технологии напредват неимоверно. Преди години беше толкова трудно да се сдобием с телефон или камера, а в днешно време почти няма човек, който да не ползва смартфон. Някои модели смартфони се развиха до такава степен, че резолюцията на камерите им надмина тази на някои професионални камери. Заедно с модерните устройства се развиват и аксесоарите им. В тази статия ще разгледаме какво е гимбал и за какво се използва той.

 

Какво е гимбал?

Гимбалът е устройство, което стабилизира Вашата камера, докато работите с нея. В него има интелигентни сензори, като акселерометри, компаси и жироскопи, които държат камерата напълно стабилна в пространството във всеки един момент. Това позволява да заснемете чудесни кадри, без насичане и потрепване, докато сте в движение. Гимбалът се нарича още стабилизираща стойка.

Как е устроен гимбалът?

Гимбалът има удобна ръкохватка, която позволява лесна работа със системата и намалява умората от дълга употреба с нея.

Повечето гимбали имат две или три оси на завъртане, които имат опция за заключване.

Устройството е изработено от висококачествени материали и е олекотено, което прави работата с него лесна и приятна. Бутоните, които се намират върху устройството, Ви позволяват да контролирате гимбала и да го превключвате в различни профили и режими на работа.

Гимбалът може да се свързва с лицензирани приложения, които спомагат за работата с него и настройката му. Възможността за свързване с Bluetooth и Wi-Fi също улеснява работата с устройството.

Трябва да откриете кое е подходящото приложение за Вас и Вашия гимбал. С него ще можете да контролирате устройството и настройките на параметрите с интелигентни функции.

Гимбалът има механизми за безопасност, които позволяват да се избегне рискът от изпадане, и съответно счупване на камерата.

Стабилизиращата стойка най-често може да се разглобява или сгъва, което я прави много компактна и удобна при транспортиране. Батериите често са вградени и са с голям капацитет и издръжливост. Зареждат се бързо, с помощта на USB кабел.

По-новите модели гимбали имат и тъчскрийн, който също допринася за лесното управление. С него можете да настройвате необходимите параметри.

 

За какво се използва гимбалът?

Гимбалът се използва за стабилизиране на Вашата камера или дрон. Благодарение на него ще заснемате професионални видеа без да се притеснявате, че сте в движение и че ще има треперене.

 

Ето и какви видове гимбали има:

1. Гимбал за смартфони

Гимбалът за смартфони представлява телескопична дръжка, подобна на селфи стик. Дизайнът е олекотен и удобен за работа. Подходящ за всякакви модели смартфони с различна големина на екрана.

Стойката може да се фиксира добре, за да не изпадне телефонът и съответно да не се повреди. Някои модели имат опция Bluetooth или Wi-Fi за свързване с телефона Ви. Батерията е издръжлива с възможност за постоянна работа до няколко часа.

2. Гимбал за компактна камера

Има голямо разнообразие от гимбали, подходящи за всякакви модели камери. Те са устроени да издържат сравнително голямо тегло на камерата. Имат опция за заключване на рамената и така камерата Ви е сигурно прикрепена към стойката, а и настройката е по-лесна. Гимбалът е много удобен и позволява да работите дори и с една ръка.

3. Гимбал за DSLR камера

Този вид гимбали са по-големи, защото DSLR камерите са с по-големи размери. Имат по-голяма товароносимост, както и една или повече дръжки за по-голяма опора. Конструкцията им е сгъваема, което позволява максимална гъвкавост.

4. Гимбал за дрон

Дроновите камери често имат вградени гимбали. Ако се стремите да заснемате качествени кадри, без трептене, определено гимбалът ще Ви върши чудесна работа. Ще коригира резките маневри, които може да направите с дрона или тези, причинени от вятъра и така видеото, което снимате, ще изглежда плавно и професионално.

 

За кого е подходящ гимбалът?

Гимбалът е най-добрата опция, ако искате да записвате видеа без вибрации и насичане. Има достъпни устройства както за професионалисти, така и за любители на заснемането. С него видео продукциите, които създавате, ще изглеждат наистина професионално заснети.

Има разнообразни функции, които улесняват работата с гимбала. Заснетите кадри ще Ви донесат истинско удоволствие.

 

Съвети за ползване на гимбал

Преди да използвате гимбала, прочетете внимателно неговото упътване и инструкции за употреба. Неправилната работа с него може да доведе до непредвидени щети. Ние ще Ви предоставим няколко съвета за правилна експлоатация на уреда.

1. Не го давайте на деца

Гимбалът не е играчка, затова не оставяйте децата да си играят с него.

2. Пазете от намокряне

● Не позволявайте батерията на гимбала да се намокри.

● Избягвайте да използвате устройството в дъждовно време, тъй като батерията може да се повреди.

● Не използвайте батерии, които не са подходящи за Вашия модел.

3. Зареждане

Наблюдавайте батерията докато се зарежда и не оставяйте устройство върху килим или дърво. Температурата при зареждане трябва да бъде между 5°C и 40°C. Извън този диапазон, батерията може да прегрее или да се повреди.

4. Съхранение

Съхранявайте гимбала на място, недостъпно за деца. Ако ще се съхранява за по-дълъг период, батерията не трябва да е заредена на повече от 50%. Не оставяйте в близост до източници на топлина. Идеалната температура за съхранение е от 22°C до 28°C.

Не се колебайте, а изберете Вашия гимбал и започнете да снимате професионални видеа. Работата с него ще Ви носи истинска наслада и при правилна експлоатация ще се радвате на дълга употреба.

Cлeдeтe нaшия блoг зa oщe пoлeзни cтaтии. Aĸo имaтe нyждa oт дoпълнитeлни aĸcecoapи за Вашия дрон, paзглeдaйтe нaшитe пpeдлoжeния нa СОРТЕR.ВG.