Кога е най-подходящото време да летим с дрон?

При какви условия е добре да пилотираме дрона си?

 

 

Ако сте си закупили дрон е много вероятно да сте били привлечени от възможността на тези уникални устройства да заснемат въздушни кадри, каквито няма как да заснемем с обикновен фотоапарат. Заснемането на качествени и ефектни кадри, обаче, до голяма степен зависи от това кога пилотирате дрона си и разбира се, по какъв начин. Добре е да сте информирани и при какви условия е безопасно да пилотирате дрона, за да го защитите от повреди.

 

Без значение дали сте просто любител или ще използвате дрона си за професионални цели, знанието кога е безопасно да пилотирате ще Ви бъде много полезно. Колкото и да ни се иска да не е така, все още повечето дронове са зависими от метеорологичните условия, затова е важно винаги преди да предприемете въздушната мисия, да се осведомите за прогнозата за времето.

 

Най-добре е да пилотирате дрона си в ясно време, без вятър и дъжд. Също така е важно и какви са температурните условия. Относно фотографията – най-красивите и ефектни снимки можете да направите по време на златния или синия час. Нека разгледаме всичко това по-подробно.

 

Кога е най-подходящото време за летене с дрон?

Все повече хора решават да си закупят дрон, като една част са само любители, а други използват устройствата с търговска цел. Без значение от кои сте или възнамерявате да бъдете, трябва да сте наясно какви условия са най-добри за полет с дрон.

 

Това е важно, за да защитите дрона си и за да предотвратите катастрофи, повреда на имущество или други инциденти. Като цяло е добре да избирате светлите часове на деня, за да можете да имате видимост и да избягвате препятствията. Има обаче определени часове, които може да предпочетете, поради някои основателни причини. Нека ги разгледаме.

 

Златен и син час

Ако сте любители на фотографията или се занимавате професионално с това, вероятно бихте искали да изберете онова време, което ще Ви позволи да заснемете най-качествените и ефектни кадри.

 

Един от най-предпочитаните периоди за летене и снимане както от земята, така и от въздуха е т.нар. „златен час“. Това е онзи час, който е точно преди залез и малко след изгрев слънце. По това време златистият оттенък на слънцето прави цветовете много по-меки, топли и красиви. Малко преди изгрев също е много вероятно да попаднете на вълшебни кадри, които си струва да уловите.

 

Точно след залез слънце настъпва и „синият час“. Тогава светлината е мека, синкава, а ефектът в обектите и небето определено може да Ви изненада приятно. Ако сте посрещнали залеза и времето позволява, съветваме Ви да изчакате до около 40 минути, в които да уловите приказни кадри.

 

Метеорологични условия

Не подценявайте прогнозата за времето, тъй като метеорологичните условия са основен фактор за Вашия полет. Важно е да се вземе предвид скоростта на вятъра, дъжда, температурата. Дори да сте избрали светлата част на деня, ако има прекалено силен вятър, няма да можете да се насладите на стабилен и гладък полет. Прекалено високата влажност и дъждовното време могат да повредят устройството.

 

Най-добре е да летите когато времето е ясно, без или с лек вятър, сухо, с умерена температура. Ако Вашият дрон не е със специална защита, избягвайте екстремните условия.

 

Можете ли да летите с дрон през зимата?

Зимните условия могат да бъдат твърде сурови за дрона Ви, затова е още по-важно да следите стриктно прогнозата през този сезон. Снеговалежите са нещо, което е добре да избягвате, тъй като след като се разтопи, водата може да попадне в устройството и да го повреди.

 

Важно е да следите внимателно и разходът на енергия на батерията, тъй като в много студени условия, тя вероятно ще се изтощава доста по-бързо от обикновено. Ако температурите паднат под нулата е възможно дори дронът Ви да не работи добре, поради неправилно функциониране на батериите.

 

През зимата много често облачността е по-голяма, а при подобни условия е вероятно да имате по-малка видимост. Дронът Ви може да се слее с небето, когато има мъгла или е прекалено облачно и мрачно. При такива условия не отдалечавайте устройството твърде много от вас и се уверете, че винаги го виждате.

 

Ако сте начинаещи пилоти, съветваме Ви да избирате дните с по-добри условия, докато не придобиете опит и увереност. Постепенно с времето можете да пробвате да летите и в дни, когато има лек вятър или е облачно, но като цяло избягвайте екстремните условия. Тези съвети ще Ви помогнат да избегнете инциденти и повреди с дрона.

Ако все още сте в търсене на безпилотен летателен апарат, който да си закупите, заповядайте на страницата на COPTER.BG, където ще намерите най-добрите дронове на DJI. Свържете се с нашия екип за допълнителна информация.