С обявяването на новия дрон DJI Mavic Air, може би се чудите кой е най-подходящият Mavic за Вас. Дали да изберете новият или да заложите на класическия вариант - DJI Mavic Pro? Новият Mavic Air предлага чудесни възможности, но дали той е правилният избор за Вас?

В тази статия ще преминем през всички важни аспекти на всеки един от двата дрона, за да може да направите правилния избор.

Mavic Pro Дизайн

Дизайн на Mavic Pro

Преди да навлезем в техническите характеристики, трябва да споменем за очевидната разлика. DJI Mavic Pro има чудесен дизайн, въпреки че е наоколо повече от година. Той е стилен и елегантен, новите пропелери на Mavic Pro Platinum го правят по-тих, а ярките светлини улесняват намирането му, когато е далеч от Вас. Въпреки че е много по-голям от DJI Spark, сгъваемият дизайн позволява да се побере на доста места.

Mavic Air Дизайн

Дизайн на Mavic Air

Дизайнът на DJI Mavic Air е напълно различен от този на DJI Mavic Pro. Корпусът е малък и изчистен като DJI Spark, като същевременно с това запазва сгъваемия дизайн на DJI Mavic Pro. Линиите на Mavic Air са изчистени и добре обмислени, докато Mavic Pro изглежда малко по-роботизиран. Най-хубавата част от дизайна са новата камера и стойка, които са вдъхновени от DJI Spark. Камерата е много по-компактна и здрава.

Пропелери

Разликата между пропелерите на Mavic Air и Mavic Pro е огромна. Mavic Air има несгъваеми пропелери с дължина 133 мм и много тънък дизайн. Пропелерите на Mavic Pro са с дължина 214 мм и са много по-широки, но могат да се сгънат до 100 мм.

Полет и контрол

Mavic Air и Mavic Pro са снабдени с дистанционни управления и поддържат DJI Goggles за перспектива при летене. Батерията на Mavic Air е с капацитет 2970 mAh, а Mavic Pro разполага с по-голяма акумулаторна батерия с 3830 mAh. Mavic Air може да развие до 68 км/ч, а Mavic Pro развива до 65 км/ч в спортен режим.

Качество на видео и снимки

Дори да имате най-бързия дрон с неограничено полетно време, той ще бъде безполезен в случай, че качеството на видеото е лошо. Има няколко нови неща, които са се променили с новия Mavic Air.

Цветове

Цветове на Mavic Air vs Mavic Pro

Цветовете на Mavic Air изглеждат много по-реалистични от тези на Mavic Pro. Поглеждайки към снимката на този път, може да видите, че Mavic Pro прави пътя по-тъмен, когато трябва да е напълно сив както е при Mavic Air.

Острота

Острота на Mavic Air vs Mavic Pro

Изображенията на Mavic Pro са с по-голяма острота за разлика от тези на Mavic Air. Когато използвате Mavic Pro трябва да бъдете сигурни, че Вашите снимки ще бъдат винаги на фокус, тъй като обективът няма фиксирано фокусно разстояние.

ISO

ISO на Mavic Air vs Mavic Pro

Камерата на Mavic Air прави невероятни снимки, но след този тест се забелязва, че Mavic Pro има някои предимства. При ISO 200 няма голяма разлика в шума.

При ISO 800 Mavic Pro е значително по-безшумен, а при ISO 3200 (на снимката горе) Mavic Air започва да прави ъглите на изображението по-тъмни, въпреки че експозицията на двата дрона е еднаква.

JPEG формат

JPEG формат на Mavic Air vs Mavic Pro

Снимките заснети с JPEG формат изглеждат идентични и при двата дрона, като Mavic Air предлага по-добър контраст.

RAW формат

RAW формат на Mavic Air vs Mavic Pro

Цветовете в RAW формат са много по-близки и при двата дрона. Разбира се, след обработка на RAW, вие можете да постигнете точно желаната от вас цветност.

HDR снимки

HDR режим за Mavic Air

С това изображение правим съпоставка между HDR режимите и стандартното изображение на Mavic Air. Дронът Mavic Air използва по-нови и по-сложни алгоритми за HDR фотография, която значително променя интензивността на ефекта в зависимост от условията на осветление.

HDR режим за Mavic Pro

На тази снимка може да видите как Mavic Pro възпроизвежда напълно различни резултати. При изображението с включен HDR липсва контраст, но в сенките се виждат много повече детайли.

Панорамен режим

Панорамен режим за Mavic Air vs Mavic Pro

Двата дрона Mavic Air и Mavic Pro позволяват създаване на 360° градусови изображения, но с една голяма разлика. Mavic Pro създава образите посредством вашият смартфон, като закача снимките една за друга. Докато Mavic Air прави цялата тази обработка с помощта на процесора на дрона, като позволява по-бърза работа и панорама с по-висока разделителна способност.

Заключение

Вече трябва да сте се насочили към един от двата дрона в зависимост от Вашите предпочитания. Но в заключение ще допълним, че всеки от Вас който се нуждае по-дълго полетно време и по-голям обхват на управление ще се придържа към по-стария и по-голям Mavic Pro. А всички останали, който имат нужда от повече пространство в багажа си и обичат високите скорости, изборът е ясен – Mavic Air.