Могат ли дроновете да бъдат безшумни?

Може ли шумът, който издават дроновете, да бъде намален?

Безспорно дроновете помогнаха за напредъка на много индустрии и приложението им продължава да се разширява. Благодарение на тях, можем да заснемем зашеметяващи кадри и да достигнем до места, до които преди тяхната поява не сме можели. Тези забележителни безпилотни машини, обаче, издават шум, който може да бъде неприятен за някои потребители. Това е и един от казусите, за който трябва да се намери решение, преди дроновете да бъдат масово включени в процесите за доставка, например.

 

Но могат ли дроновете да бъдат безшумни?

Шумът, който тези устройства издават, се дължи на въртящите се пропелери и работата на моторите, така че не е възможно да бъдат абсолютно тихи. Все пак има начин да намалите шума им - като ги оборудвате със специални аеродинамични пропелери за по-тих полет.

 

Защо дроновете са шумни?

Когато пропелерите се въртят и моторите работят, дроновете издават бръмчащ звук поради вибрациите. Обикновено моделите, които са с по-голям размер, са по-шумни и колкото по-близо до нас летят, толкова повече чуваме техния шум. Засега няма как дроновете да станат абсолютно безшумни и решението за купувачите остава да изберат възможно най-безшумния модел и по възможност да го снабдят с аеродинамични пропелери.

 

Защо пропелерите са от значение?

Както споменахме, пропелерите на дрона са основен източник на шума, който може да бъде неприятен, ако машината е на по-малко разстояние от нас. Звукът, който се образува при пресичането на въздуха, наподобява този, който се образува, когато изпънете ръката си през прозореца, докато пътувате в колата например.

 

Нивото на шума зависи от скоростта, с която се въртят пропелерите и тяхната форма. Колкото по-бързо се въртят, толкова по-силен звук се издава при съпротивлението с вятъра.

 

Освен скоростта на пропелерите, важен е и техният размер. По-големите от тях заемат повече пространство и при тях има по-голямо съпротивление при въртенето, затова са и по-шумни.

 

Не на последно място, нивото на шума на един дрон се определя от неговата форма, тегло и размер. По-големият дрон е по-шумен и причината се крие в това, че пропелерите му са по-големи и трябва да се въртят по-бързо, за да го задържат във въздуха.

 

Като цяло можем да заключим, че по-малките и компактни модели са по-малко шумни от останалите.

 

Възможно ли е дроновете да станат по-безшумни в бъдеще?

 

Всъщност, НАСА разработва проект, чиято цел е да се намали шумът от дроновете. Тяхната стратегия е да се наблегне на изработката на повече и по-малки пропелери, които са по-тихи. Поради различната скорост, с която се въртят отделните пропелери, може звукът да се разпредели и така да се намали общия бръмчащ шум.

 

За да се намали шумът при търговските дронове, които са масово предлагани на пазара, решението е в новите аеродинамични пропелери, пропускащи по-малко въздух.

 

DJI също работят усилено, за да предоставят оптимален вариант на потребителите – възможно най-малко тегло, стилен аеродинамичен дизайн и широка гама от функции.

 

Колко шумни са дроновете?

На пазара има различни видове, като основно могат да се разделят на професионални, любителски и мини дронове. Обикновено любителските или хоби дроновете произвеждат шум с около 75 децибела по време на полет, който с отдалечаването на машината драстично намалява. За хората се счита, че е безопасно да слушат звуци до 70 децибела. Ако звуците достигнат до 85 децибела и повече, това може да доведе до увреждане на слуха. Разбира се, тук говорим за излагане на такива шумове в продължение на часове.

 

Къде шумът на дроновете има значение?

Шумът, идващ от безпилотните летателни машини, може да е важен фактор в различни области на човешкия живот. При операции на полицията, военните сили, наблюдението на различни видове животни и при заснемането на филми има нужда от възможно най-тихи дронове с камера.

Дроновете често се използват от полицията и армията за извършване на наблюдения, при които целта трябва да бъде прихваната, но и в същото време да не се привлича внимание. Същото важи и за операциите на природозащитниците, при които трябва да се наблюдават популациите на животните. Ако дронът е прекалено шумен, може да се развали записът при заснемането на филмите. За да започнат и масовите доставки с дронове, ще е необходимо да бъдат така изработени, че да са максимално тихи. Ето защо е сигурно, че в бъдеще ще се работи в тази насока.

 

Ако за Вас факторът шум е от основно значение, препоръчваме Ви DJI Mavic 2:

 

Mavic 2 е един от най-тихите дронове на DJI. Той е изработен така, че оптимално да се увеличи тягата, да се намали консумацията на енергия и да се намалят нивата на шума. Той разполага и с технология за ниско ниво на шум при полет и безопасно летене FlightAutonomy.

 

Неговият подобрен корпус предоставя по-добро аеродинамично съпротивление и позволява да се развие скорост до 72км/ч. С Mavic 2 можете да се насладите на 31 минути полетно време, за да заснемете своите зашеметяващи кадри. С него можете да реализирате 4K видео и 48МP снимки, а максималният му обхват на запис е 8 км. Функцията Hyperlight позволява заснемане на удивителни кадри при ниска осветеност.

 

Πo-тиx дизaйн

ЕЅС ĸoнтpoлepитe c FОС cинycoидa и пpoпeлepитe c нaмaлeн шyм пpaвят дpoнa изĸлючитeлнo тиx, eлиминиpaйĸи вcичĸи пpитecнeния зa cмyщaвaнe нa oбĸpъжaвaщaтa Ви cpeдa.

 

Вижте повече за DJI Mavic 2 на страницата на COPTER.BG. Разгледайте и останалите ни предложения и се свържете с нас, ако имате въпроси.