Ще Ви дадем няколко важни съвета относно пилотирането на дрон във ветровити условия и как да определите дали да предприемете полет при прогноза за силен вятър.

Времето е слънчево и топло, но прогнозите предвещават сравнително силен вятър и Вие се колебаете дали да рискувате да пилотирате любимия си дрон в открити пространства. Това е дилема, пред която се изправят повечето собственици на дронове. Най-вече начинаещите пилоти, които все още нямат достатъчно опит, се затрудняват да преценят лимитите на дрона си, който за закупили наскоро. Но колко вятър се счита за прекалено силен? 

Това зависи от спецификациите на Вашия дрон. Всъщност, много модели дронове могат да летят при наличието на вятър, но всеки от тях има различни възможности. Основно правило е, че границите на възможностите на тези устройства се определят от теглото, мощността, вида на пропелерите, но и скоростта, която могат да развият по време на полет. Може да се приеме, че ако вятърът е по-силен от две трети от максималната възможна скорост на машината, условията са рискови. Затова, преди да излезете и да излетите с дрона си в такива условия, проверете какви са неговите спецификации.

При каква скорост на вятъра може да лети дронът?

Без значение каква е цената и колко усъвършенстван е дронът Ви, трябва да имате предвид, че той има праг на възможностите и не може да лети нормално при всякакви условия. Относно ветровитите условия, едни модели могат да летят при по-силен вятър, а други – при лек до нормален вятър. Какво по-точно означава това?

Търговските дронове могат предимно да летят при скорост на вятъра между 15 и 45 км/ч. Моделите, които са по-големи и съответно имат по-издръжливи и големи пропелери, са по-стабилни и биха могли да летят добре дори при вятър със скорост 40-45км/ч. По тази логика, малките летателни машини са по-стабилни при по-слаб вятър. При всички случаи, не предприемайте полет при прогноза за силен вятър над 45км/ч.

Какво може да се случи, ако пилотирате дрона си при силен вятър?

Вероятно се питате какво може да се случи, ако въпреки прогнозата от силен вятър решите да предприеме полет. Ще изброим потенциалните опасности от тази стъпка.

1. Опасност при излитане

В началото, когато издигате дрона от земята, той все още не е набрал достатъчно мощност и пропелерите са в процес на набиране на скорост. Ако в този момент вятърът е силен, е много вероятно устройството да загуби стабилност и дори да се стигне до сблъсък в страничен обект.

2. Прегряване и повреда на пропелерите

Когато дронът е във въздуха, силните пориви на вятъра могат да го накарат да се отклони от хоризонталното си положение. Освен това, машината ще използва повече енергия, за да се задържи в нормалното си положение, а това може да доведе до прегряване и повреда на пропелерите и моторите.

3. Загуба на контрол

Когато дронът използва повече електроенергия, за да се задържи във въздуха и да устои на скоростта на вятъра, батериите ще се изчерпят по-бързо. Възможно е в един момент зарядът да не е достатъчен и да загубите контрол върху машината. Дори да не се случи това, прекалено силен вятър може да отнесе дрона и да се стигне до катастрофа.

4. Опасност при кацане

Опасност за Вас и Вашия дрон съществува и при кацането. За да приземите машината, е необходимо тя да е стабилна и да регулирате внимателно движенията й. При силен вятър, кацането може дотолкова да се повлияе, че да завърши катастрофално.

Това са действителните опасности, на които подлагате дрона, себе си и околните при пилотиране във ветровити условия. Дори да се стремите да ги избегнете, често може времето да се промени. Особено при летене на височината, на която обикновено издигате своя дрон, е вероятно внезапно да се появят силни пориви на вятъра или прогнозата да е добра за по-ниските места, но да е различна при над 50 метра височина. Ето защо е добре да знаете как да реагирате в такива ситуации.

Как да управлявате дрон във ветровито време?

Следните съвети ще Ви помогнат да сте по-подготвени за измененията на времето:

  • Когато трябва да излетите или да кацнете с дрона си, застанете между него и вятъра, за да може да ограничите поривите. Така ще помогнете на машината да запази своята стабилност, да се справи със съпротивлението и да кацне или излети безопасно.
  • Ако вече сте издигнали дронът си във въздуха и се появи силен вятър, опитайте се да го насочите в област, където има завет. Това може да е зад висока сграда или дърво, като се уверете, че имате непрекъснат визуален контакт.
  • Ако забележите, че поривите на вятъра се усилват, не издигайте дрона на по-голяма височина, тъй като така е почти сигурно, че ще загубите контрол над него.
  • Ако искате да пилотирате в условия с по-силен вятър се снабдете с по-голям и устойчив дрон, който позволява това. Малките дронове много по-лесно могат да бъдат повлияни от външните условия.
  • Както споменахме, при ветровито време, батериите се изтощават бързо, затова дръжте дрона на по-близки разстояния и не го изпускайте от поглед.

А Вие избрахте ли вече своя дрон, с който да заснемете най-зашеметяващите кадри? Ако все още сте в търсене или сте решили, че е време да подновите техниката си, COPTER.BG е мястото, на което ще откриете най-новите и забележителни попълненията на DJI. Разгледайте нашите предложения и не се колебайте да се свържете с нас, ако имате запитвания.