Можете ли да вземете дрон на борда на самолет?

В тази статия ще разгледаме дали и при какви условия е възможно да вземете с Вас дрона си, когато пътувате със самолет.

 

 

Може би сте си мислили колко прекрасно би било, ако вземете дрона си при следващото си пътуване със самолет, за да може да заснемете местата, които ще посетите извън страната. Тук ще разгледаме темата за взимането на дрона на борда на самолет. По какъв начин може да стане това и какво трябва да вземете предвид?

 

Дали можете да вземете дрона си на самолета, зависи изцяло от компанията, с която ще пътувате. Важно е също така да сте наясно и с правилата за пилотиране на дронове в съответната страна, до която летите.

 

Ако имате потвърждение от авиокомпанията, че можете да вземете този багаж със себе си, това само по себе си не е достатъчно. Трябва да се погрижите за начина на пренос и съхранение на дрона и на батериите.

 

Как да се подготвите за самолетното пътуване?

 

Пренасяне на дрон в самолет

Ако компанията позволява да вземете дрона си с Вас, трябва да се погрижите за начина на пренасяне. Това означава, че трябва да опаковате дрона си, за да защитите устройството и всички пътници от инциденти. Най-добре е да закупите куфар, раница или чанта за съхранение.

 

Има два варианта при транспортирането на дрона – той да бъде транспортиран като чекиран багаж или като ръчен багаж. Осведомете се относно изискванията на Вашата авиокомпания. Обикновено повечето компании изискват дронът да бъде част от ръчния багаж, поради съображения за сигурност. Ако обаче Вашето устройство надвишава размерите за ръчен багаж, ще трябва да се съобразите с решението на екипа на авиокомпанията. Поради големината е вероятно да се наложи да го чекирате. Ако сте с малък модел, като тези от серията Mavic на DJI, е по-вероятно да трябва да го вземете като ръчен багаж.

 

Причината повечето компании да не разрешават такива багажи да се транспортират в каргото е най-вече опасността от пожар. Това може и да е причина да не Ви бъде разрешено изобщо да транспортирате по-голям размер дрон.

 

Как да транспортирате батериите за дрон в самолета?

Тъй като дроновете се захранват с литиево-йонни батерии, които отделят голямо количество топлина, има установени рестрикции за безопасност.

 

Ако транспортирате литиево-йонни батерии, имайте предвид, че те не трябва да бъдат повече от 100 Wh. При такъв капацитет обикновено няма ограничение за броя на батериите. Ако обаче батерията е с капацитет между 101 и 160 Wh, има разпоредби, които не позволяват пренасянето на повече от 2 батерии. Също така тези батерии трябва да се съхраняват в ръчния багаж. Всички резервни батерии трябва да да са индивидуално защитени срещу късо съединение.

 

Добре е при пътуването батериите да са със заряд около 30%, за да се предотврати възможността за пожар. Това също така е добре и за самите батерии.

 

Използвайте подходяща чанта или калъф за пътуване с дрон

Подходящото съхранение ще Ви улесни при преноса, но и ще защити устройството и всички пътници. Съветваме Ви да изберете чанта с твърда обвивка за максимална защита.

 

При пътуването се уверете, че сте извадили и сте опаковали добре всички преносители на информация – става дума за SD картите. По този начин няма да загубите част от данните си. Най-добре е преди полета да прехвърлите цялата информация на друго устройство.

 

Преминаване на дрона през митница

Обикновено на летищата има орган на гражданската авиация на страната, който изпълнява функцията на регулатор, отговарящ за този тип специфични багажи. В различните страни тези органи може да са с различно име - в САЩ е Федералната авиационна служба (FAA), например.

 

Не само имената на тези органи са различни. Всяка страна е възможно да има разлики в изискванията за внасяне на дрон. Преди да закупите самолетния си билет, проверете какви са действащите закони за дронове в страната, до която ще пътувате.

 

Какво е добре да проверите като информация?

  • Какви са законите за дронове в страната
  • Дали е разрешено да използвате дрона си в тази страна
  • В случай, че е разрешено да пилотирате дрон в тази страна, проверете за евентуални специфични за чужденците закони. Възможно е да трябва да получите разрешение от съответната агенция.
  • В някои държави се изисква да се явите на тест за аеронавигационни познания, а в други трябва да покажете документ за летателна правоспособност.
  • Всички тези изисквания са с цел да се определи дали сте компетентен пилот на дрон и да се защити безопасността на обществеността.
  • Не вземайте дронове в държави, които категорично ги забраняват или имат разпоредби, които не Ви позволяват да ги управлявате.
  • В случай, че в страната няма установени закони, това не е причина да действате, без да внимавате. Възможно е да конфискуват дрона Ви, дори да няма установени закони.

 

За да сте спокойни и да предотвратите възможните неприятни последствия, проучете всичко, което описахме тук. Разбира се, ние се надяваме да пътувате безпроблемно и да се завърнете с впечатляващи кадри от дестинацията си.

 

Ако искате да закупите дрон, SD карта или аксесоари за съхранение за дронове, заповядайте в нашия онлайн магазин. Свържете се с нашия екип, ако имате нужда от асистиране.