Дори и да не сте начинаещи в дроновата фотография, Ви съветваме да следвате този контролен списък преди всеки полет.

През последните няколко години дроновете придобиха голяма популярност и с основание. Освен че малките безпилотни летателни машини продължават да се развиват и да предоставят нови и нови възможности на потребителите, те стават и все по-достъпни.

Въпреки че тези машини имат широко приложение в много сфери, неоспорим факт е, че интересът към дроновата фотография е един от основните фактори за растежа на пазара за дронове. Благодарение на тях, заснемането на атрактивни и спиращи дъха кадри е много по-лесно и забавно от всякога.

Въпреки всички предимства на дроновете и тяхната достъпност, нерядко се случват инциденти при невнимание или загуба на ориентация, особено при неопитните пилоти. Но дори и да имате опит в летенето и заснемането, добре е да имате навика да следвате контролен списък, който да Ви подготви за безпрепятствени и приятни полети и снимки.

Има няколко основни неща, които трябва да спазвате, преди да излетите с дрона си за първи път:

  • Запознайте се със законите, които регулират използването на безпилотен летателен апарат (БЛА) в страната, в която се намирате.
  • Прочетете ръководството на дрона.
  • Поставете дрона в „начинаещ“ режим и практикувайте летене в безопасна зона.

Освен всичко останало, преди всеки полет трябва да преминавате през няколко контролни стъпки ( и това да стане Ваш навик), без значение дали сте начинаещ или опитен пилот.

Преминаването през основен списък преди всеки полет с дрона, ще Ви гарантира, че ще извлечете максимума от полетното преживяване и ще ограничите вероятността от неприятни ситуации като повреда на имущество, наранявания или дори нещо по-сериозно.

Подготовката започва още от вкъщи

Подготовката за полета трябва да включва и съставянето на план какво и как смятате да заснемете. Това ще гарантира безопасността на полета и ще Ви помогне да направите някои проверки, които е трудно или невъзможно да направите на мястото за снимане.

Проверка на прогнозата за времето

Полетът в неподходящо време може не само да е опасно, но и едва ли ще доведе до добри резултати. Условия като дъжд и силен вятър биха могли да повредят дрона. Дори да усещате, че времето на земята не е ветровито, имайте предвид, че на височината, на която издигате устройството, може да е много различно.

Трябва винаги да взимате под внимание това, че дронът ще изразходва много повече батерия, ако лети в условия с вятър. Ако го изпратите твърде далеч и не съобразите това с наличната батерия, може да изгубите контрол над него, преди да сте успели да го приземите.

Най-доброто решение в такива случаи е просто да проверявате прогнозата преди полета и да го отложите за друг път, ако видите, че прогнозите са за дъжд или вятър със скорост над 20 км /ч, например.

Подходящо време за пилотиране на дрон

Едни от най-красивите кадри, които може да уловите с дрона си, стават сутринта или вечерта. Въпреки това трябва да избягвате часовете, в които няма добра осветеност, тъй като това няма да доведе до добри резултати, не само относно фотографските Ви цели.

Пилотирането при слаба светлина може да доведе до катастрофа с дрона, въпреки иновативните системи за избягване на препятствията и безопасно кацане.

За да избегнете нежеланите ситуации поради ниска осветеност Ви съветваме винаги да проверявате часовете на изгрев и залез. Не предприемайте полет на далечно разстояние след залез, тъй като може да не успеете да приземите дрона си навреме.

Проверка на местоположението

При планиране на полета и снимките, които искате да направите с него, трябва да проверите дали местоположението, което сте избрали е подходящо. Това означава да се уверите, че мястото е безопасно и няма законови ограничения за пилотиране там. Всяка държава има различни закони за регулация на пилотиране на дроновете. Те са пряко обвързани с местоположението на летищата и други специфични изисквания за сигурност.

Планиране на траекторията на полета

За да планирате пътя, който ще изминете с дрона, трябва да установите коя ще е началната и крайна точка на полета, а също така и къде планирате да направите своите кадри.

Най-добрата практика, която може да спазвате, особено в началото, е да пилотирате дрона така, че винаги да може да го виждате от мястото, на което сте застанали.

Също така, не пропускайте да проверявате заряда на батерията, преди да излетите. Най-добре е да стартирате полета с максимален заряд и винаги да имате резервни заредени батерии.

Актуализиране на дрона

Препоръчително е винаги да проверявате за актуализации на фърмуера и приложението на дрона. Производителите редовно пускат актуализации, които включват корекции на грешки, благодарение на които се увеличава стабилността и надеждността на полета. Също така, те често включват въвеждане на нови функции за безопасност, чрез които ще подобрите и качеството на визуалните кадри.

Форматиране на картата с памет

За да сте сигурни, че разполагате с достатъчно памет, на която да запишете красивите си въздушни кадри, не пропускайте да проверявате картата с памет и да я форматирате. Препоръчително е и винаги да разполагате с резевна карта с памет за всеки случай.

Преди полет

Визуална инспекция

Визуалната проверка на дрона преди полета е задължителна стъпка от контролния списък. Това включва преглед на тялото на устройството. Проверете дали пропелерите са прикрепени правилно и дали няма разхлабени части. Не е необходимо дронът да е претърпял злополука, за да се износят частите му. Не пропускайте и проверката на контролера.

Проверете стойката и камерата

Особено важно е да проверите дали стойката е калибрирана правилно. Също така, за да сте сигурни, че снимките Ви ще бъдат качествени, уверете се, че камерата функционира както трябва. Изчистете обектива с микрофибърна кърпа, при необходимост.

Калибриране на компаса

Не пропускайте да калибрирате компаса на дрона всеки път преди пилотиране. Правилното навигиране и безопасността на устройството зависят от това дали това дали компасът е калибриран.

Имайте предвид, че магнитните полета оказват влияние при всеки полет, затова не разчитайте на настройката на дрона от предходната мисия.

Установяване на GPS

Преди да излетите, уверете се, че сте изчакали известно време, за да може дронът да актуализира GPS местоположението си. След като сте сигурни, че GPS сигналът е силен, задайте началната точка на полета и настройте режимa за връщане към дома (RTH).

Проверка на връзката с контролера

За да сте сигурни, че контролерът комуникира правилно с дрона, вдигнете антената и не излитайте, докато не се уверите, че силата на сигнала е достатъчно добра.

Визуална проверка на местоположението

Огледайте добре местоположението на района за препятствия, които не са видими на картата. Избягвайте полет близо до електропроводи или полет близо до място, където летят самолети. Не разчитайте само на системите за избягване на препятствия, с които разполага дрона. 

Стартирайте моторите

Преди да изпратите дрона си надалеч, проверете дали пропелерите работят правилно. За целта трябва да стартирате моторите, докато устройството е на земята. Заслушайте се дали пропелерите не издават необичаен звук. Ако установите такъв, ги изключете и проверете дали са затегнати и здрави. 

Проверка на стабилността

След като се уверите, че пропелерите работят правилно, издигнете дрона над земята и го задръжте на място известно време. Целта на това е да установите дали той е достатъчно стабилен, след което проверете дали реагира правилно на командите от контролера.

Наблюдавайте дрона и условията след излитане

Дори след като преминете през целия контролен списък, трябва да наблюдавате полета на дрона и променящите се външни условия. Ако установите, че времето се влошава или светлината намалява, бъдете готови да реагирате и да върнете машината обратно на земята.

По време на полета бъдете изключително бдителни за поява на препятствия и преглеждайте редовно нивото на батерията. Не пренебрегвайте предупрежденията на устройството, ако на дисплея се появи съобщение за неизправност в системата.

Не забравяйте да се забавлявате!

Фотографията с дрон е невероятно преживяване, което трябва да бъде възприемано и много отговорно. За да сте сигурни, че ще получите максимума от Вашето устройство, следвайте инструкциите за безопасност, приложете съветите, които изброихме и не забравяйте да се забавлявате.

Ако все още сте в търсене на дрон, с който да навлезете във въздушната фотография, COPTER.BG е мястото, на което ще намерите най-добрите модели DJI дронове. Свържете се с нашия екип за допълнителна информация и консултация.