DJI Mavic 3M е компактен, сгъваем дрон oт ново поколение, който e специално предназначен да отговори на нуждите на съвременното прецизно земеделие.

 

Буквата М в името на дрона е съкращение от "мултиспектрален", което посочва възможността на дрона да анализира културите на земеделските полета в различни спектрални области.

 

Този дрон е идеален инструмент за подобряване на качеството и ефективността на земеделските производства. С помощта на DJI Mavic 3M, земеделските производители могат да наблюдават културите си в реално време и да събират ценни данни за тях.

 

Камери на DJI Mavic 3M

DJI Mavic 3M има специални камери, които могат да заснемат изображения в различни спектрални области. Тези изображения могат да бъдат използвани за анализ на растителността и за откриване на болести, които могат да повлияят на производителността на културите.

 

DJI Mavic 3M съчетава RGB и мултиспектрална камера. RGB камерата е оборудвана с 4/3-инчов CMOS сензор за изображения, който осигурява 20MP резолюция и е с механичен затвор с максимална скорост от 1/2000. Това позволява на камерата да заснема високоскоростни изображения в интервали от 0,7 секунди.

 

Мултиспектралната камера на Mavic 3M има четири обектива, които осигуряват прецизна информация и могат да заснемат 5 милиона пиксела. Тази камера е идеална за разбиране на условията на посевите, като може да засича детайли, които човешкото око не може да улови.

 

Мултиспектралната камера може да сканира:

● за зелени (G) дължини на вълните в обхват от 560 nm ± 16 nm

● за червени (R) дължини на вълните в обхват от 650 nm ± 20 nm

● за red edge (RE) дължини на вълните в обхват от 730 nm ± 20 nm

● за близък инфрачервен спектър (NIR) в обхват от 860 nm ± 26 nm

 

Тази система от камери "две в едно" предоставя на потребителите изключително висококачествени изображения, които са полезни за разнообразни цели - независимо дали става дума за заснемане на високоскоростни изображения или за изследване на посевите.

 

Прецизни измервания

DJI Mavic 3M може да направи прецизни измервания на земеделските полета, което позволява на земеделските производители да оптимизират използването на ресурсите си и да намалят разходите за производство.

 

Автономно летене

Друго предимство на DJI Mavic 3M е, че дронът може да лети автономно, като следи определени маршрути за наблюдение на културите. Това позволява на земеделските производители да наблюдават големи земеделски полета без да е необходимо ръчно управление на дрона.

 

Система за избягване на препятствията

Дронът е безопасен и стабилен, благодарение на своята система за избягване на препятствия. Mavic 3M разполага с множество сензори за широк диапазон на виждане.

 

Тези сензори могат да открият препятствия във всички посоки. Благодарение на въздушното заснемане на терена, дронът Mavic 3M може лесно да се използва в пейзажи със стръмни склонове.

 

Тези функционалности правят Mavic 3M изключително полезен за различни дейности. Например, в геоложки изследвания, където е от съществено значение да се извършват точни измервания в неравни терени. Също така, този дрон е чудесен за използване при събиране на информация за горски пожари, тъй като може да премине над засадения горски терен и да заснеме голяма площ.

 

RTK модул за позициониране на ниво сантиметър

Mavic 3M е оборудван с високопрецизен RTK модул за позициониране. Това означава, че дронът може да определи своето местоположение с точност до сантиметър, без да се нуждае от наземни контролни точки. Техниката RTK използва спътникова навигация, за да подобри точността на данните за местоположение, получени от GPS. Това е от решаващо значение за въздушното картографиране и други приложения, които изискват висока степен на точност.

 

Приложения на DJI Mavic 3M

 

Картографиране на овощни градини

Mavic 3M позволява проследяване на терена от въздуха, дори под ъгъл. С платформата DJI Terra или DJI SmartFarm дронът може да се използва за реконструкция на карти на овощни градини с висока разделителна способност, като автоматично определя броя на дърветата, разграничава дърветата от други препятствия или обекти и генерира триизмерни работни маршрути за селскостопанските дронове, което прави операциите по-безопасни и по-ефективни.

 

Регулиране на растежа на растенията

Mavic 3M може да се използва за включване на напоителни системи, контрол на растежа на растенията и откриване на болести по листата в картофените полета. Чрез получаването на многоизмерни изображения на културите платформата DJI Terra или DJI SmartFarm може да генерира NDVI и други карти на културите с вегетационни индекси, като подчертава разликите в потенциала на културите и генерира прогнозни карти, които позволяват на селскостопанските дронове да работят с променлива скорост.

 

Интелигентно разпознаване на полета

Mavic 3M може автоматично да разпознава полетата. Изображенията на полето могат да бъдат качени в платформата DJI SmartFarm Platform или DJI Terra, а софтуерът може автоматично да генерира интелигентни карти, като помага на земеделските стопани да идентифицират вида на културата, площта на полето и броя на културите.

 

Тази информация може да помогне на земеделските стопани да управляват културите по-ефективно и да планират дейността си по подходящ начин.

 

Мониторинг на околната среда и природните ресурси

Дроновете са средство, което се използва все повече и повече за пpoyчвaния на околната среда и природните ресурси. Те могат да достигнат места, където традиционните методи за изследване не могат. Mаvіc 3М е един от тези дронове.

 

Маvіc 3М може да се използва за мониторинг на обогатяването на водата. Водата е от решаващо значение за живота на животните и растенията, както и за човешкото здраве. С помощта на Маvіc 3М може да се измерят нивата на замърсяване на водата и да се проследи обогатяването на водата през времето. Това може да помогне за определяне на причините за замърсяването и да се предприемат необходимите действия, за да се подобри качеството на водата.

 

Маvіc 3М може да се използва и за изследване на разпределението на горите. Горите са от решаващо значение за опазването на природата и за борбата срещу изменението на климата. С помощта на този дрон може да се проследи разпределението на горите, както и да се измерят нивата на емисиите на CO2. Това може да помогне за определяне на рисковете за горите и да се предприемат необходимите мерки за опазването им.

 

Освен това, Маvіc 3М може да е изключително полезен за изследване на градските зелени площи и паркове. Градските зелени площи са от решаващо значение за качеството на въздуха и за здравето на хората.

 

DJI Mavic 3M е иновативен дрон, който може да помогне на земеделските производители да подобрят качеството и ефективността на своите производства, като същевременно намалят разходите за анализ на културите. Със своите уникални възможности, той е перфектният инструмент за модерните земеделски производители, които търсят иновативни решения за оптимизиране на различни процеси.