DJI Mavic 3 е един от най-добрите и усъвършенствани дронове на пазара. Още с появата си през 2021 г., той впечатли любителите на безпилотните летящи устройства със забележителните си характеристики.

Този дрон е чудесен за фотография и видеозаснемане заради възможноста да заснема 20 МР снимки и 5,1К видео. Неговите сензори за избягване на препятствия във всички посоки и интелигентни режими за следване на движещи се обекти го правят много удобен и лесен за управление.

Но може ли DJI Mavic 3 да прави видеа и снимки по време на дъжд или снеговалеж? Дали е водоустойчив и доколко е устойчив на влага като цяло? Това са едни от най-често срещаните въпроси, които потребителите задават.

В тази статия ще се опитаме да отговорим максимално изчерпателно на тези въпроси. Ще разгледаме както степента на водоустойчивост на дрона, така и причините за повреда и вероятните повреди, които могат да настъпят при навлизане на влага или вода във вътрешността му.

 

Водоустойчив ли е Mavic 3 и има ли начин да подобрите защитата му от влага?

Mavic 3 не е напълно водоустойчив. Той е конструиран така, че да има известна степен на защита от влага, но това не е гаранция, че при летене по време на дъжд, вътрешността на дрона ще суха. Има голяма вероятност водата да успее да достигне вътрешните части на машината.

Можете ли все пак да направите нещо по въпроса? Да. Можете да използвате хидрокостюм или силиконово покритие и така да подобрите водоустойчивостта на дрона си. Все пак не разчитайте на това, защото тези методи също не гарантират 100% защита.

DJI Mavic 3 не притежава IP рейтинг, а това показва, че устройството не е подходящо за употреба при условия с висока влажност.

 

Можете ли да летите с Mavic 3 в дъжд?

Не се препоръчва да летите в условия на дъжд с DJI Mavic 3. Въпреки това, ако решите да рискувате и да пробвате да пилотирате при лек валеж, имайте предвид, че дори тогава е възможно да възникнат повреди в устройството.

 

Защо са възможни повреди, ако попадне вода в дрона?

С цел да не прегряват частите, при повечето дронове са налични вентилационни отвори. Те позволяват навлизането на въздух в машината и така частите се охлаждат. Тези отвори, обаче, могат да пропуснат вода, която да навлезе във вътрешността. Попаднала там, тя вече представлява сериозна опасност за електрическите компоненти.

По-голяма опасност от навлизане на вода в дрона има при комбинацията от дъжд и вятър, при попадане на дрона във водоем или дори в мокра трева. При Mavic 3 вентилационните отвори са разположени отстрани, което означава, че при дъжд е много вероятно капките да навлязат в машината.

 

Какво може да се случи, ако летите по време на валеж?

Както споменахме, водата е много опасна за електрическите компоненти на дрона. Тя може да причини късо съединение или корозия. При първия случай вероятно ще можете да установите повредата още на момента, но при наличие на корозия, може да отнеме до няколко дни или дори месеци. Когато установите наличната корозия, вече може да е късно.

Солената вода е още по-опасна за дроновете, тъй като тя причинява още по-големи щети. Тя има свойството да разяжда метала и може да доведе до непоправими последици.

Други компоненти, които могат да бъдат засегнати от водата, са сензорите, батериите и камерата на дрона.

 

Можете ли да пилотирате Mavic 3 при снеговалеж?

При снеговалеж също не е препоръчително да летите с дрона си, тъй като снегът също може да намокри дрона Ви. Също така през зимата температурите са по-ниски и ако паднат под нулата, това може да доведе до сериозни щети.

Има модели дронове, които при ниски температури дори не могат да излетят. Други, дори да излетят, губят много бързо заряда на батериите си.

В статията ни Съвети за пилотиране на дрон през зимата можете да прочетете за препоръките за летене в зимни условия.

 

Как да защитите вашия DJI Mavic 3 от вода?

Ако искате да пилотирате дрона си в условия, при които има потенциална вероятност за валеж и искате да защитите устройството, можете да използвате някои от следните начини:

 

Други често задавани въпроси

При колко ниски температури можете да летите с дрон?

Не е препоръчително да летите с дрон, включително Mavic 3, под 0°C. DJI също така препоръчват да използвате подложки за кацане и други предпазни средства, за да се избегне попадането на сняг и вода в дрона.

 

С каква скорост на вятъра може да се справи Mavic 3?

Препоръчително е да не пилотирате Mavic 3 при скорост на вятъра по-висока от 43 km/h.

Ако не можете да си позволите да загубите дрона си или да платите за многобройни ремонти, най-добре е просто да пилотирате в сухо и спокойно време. В случай че дронът Ви се повреди, не забравяйте, че ние от Copter.bg разполагаме с професионален сервиз и сме винаги на разположение.